Simpel en feestelijk

Het bezoek kijk wantrouwend naar de eidooiers in de Shakshouka. Ze zijn zacht en trillen nog wat na van de hitte....

Pay-Uun Hiu

De in Amerika geboren en sinds 1989 in Engeland wonende Brown had al vijf vegetarische kookboeken op haar naam staan en voor nummer zes heeft ze de 230 lekkerste vegetarische recepten ter wereld gezocht, te beginnen in Londen.

Een goede uitvalsbasis, zoals ze zelf zegt, omdat daar het beste van veel wereldkeukens al te vinden is.

En dan heb je dus een kookboek. Leuk en veelzijdig, maar inherent aan de opzet ook oppervlakkig. Het blijft in de eerste plaats een beetje de ‘vogelvluchtkeuken’: een hapje hier, een hapje daar en snel weer verder naar het volgende. Maar daar is het bezoek verder niet in geïnteresseerd. Na de eerste huiver eet het toch met smaak van de Shakshouka, een klassieker uit de Noord-Afrikaanse keuken. Lekker simpel en ook feestelijk.

Verwarm een pan op een halfhoog vuur en doe de olie erin. Smoor hierin de uien glazig. Voeg de paprika toe en bak 5 minuten tot ze iets zachter zijn. Doe er de tomaten, zout, peper, azijn, suiker, munt en specerijen bij. Laat alles 30-40 minuten sudderen en roer af en toe tot de saus is ingekookt en ingedikt. Verwarm de oven voor op 190 graden.

Laat het mengsel iets afkoelen. Schep het in een grote ovenschaal, zodat het een laag van ca. 2,5 cm. vormt. Maak met de bolle kant van de lepel 8 kuiltjes in de groentelaag, breek in elk ervan een ei. Zet de schaal 8-10 (of, als u het niet vertrouwt, 20) minuten in de oven tot het eiwit is gestold en de dooiers naar uw smaak zijn. Strooi er wat peterselie over en serveer bijvoorbeeld met rode rijst een salade.

Pay-Uun Hiu

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden