Sichuan-aubergines met biefstuk

Sneeuw! Sneeuw en kou en files en Sinterklaas op het dak. Dus moeten er grondstoffelijke happen op tafel komen, bonkig eten met vette jus.

Ingrediënten


2 Thaise aubergines of 1 Hollandse
olie
300 gram biefstuk in heel dunne reepjes of plakjes
2 eetlepels sesamolie
1 afgestr. eetlepel maïzena
1 sambal taotjo of sambal manis
1 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel Chinese zwarte azijn (of anders rodewijnazijn)
2 cm verse gember, gehakt
3 tenen knoflook, gehakt
2 lente-uitjes, in plakjes, met wat van het groen
Terwijl ik nou juist met dochterlief samen een workshop 'Chinese home cooking' heb gedaan bij de oudste toko van Amsterdam, Dun Yong. Die waar Pay-Uun een tijdje geleden ook was, precies. Ik ging ook helemaal niet voor of namens de Volkskeuken, wij gingen voor het lekker. Nou, dat was het. Met vlees en vis, en in de soep nog tofu. 'Dat glibberige vieze witte spul, was dat?', vroeg dochterlief. Sorry, Pay-Uun.

We maakten een fantastisch auberginegerecht, paprikaatjes gevuld met varkensgehakt en gehakte garnalen, gestoomde zeebaars en zoetzure soep. Waarin die reepjes tofoe. Op de aubergines kom ik zo terug, want die gaan we maar eens maken. Niet bonkig, maar verwarmend genoeg. In China sneeuwt het ook wel eens.

Ondertussen ritselde er een oproep mijn computer in. Collega Karin Luiten kwam met het idee om aanstaande vrijdag uit te roepen tot 'antipakjesavond'. Ze heeft onlangs een kookboek gemaakt met dat thema. Nou, bij mij is het alle dagen anti-pakjesavond, net als bij u natuurlijk, en bij Dun Yong. Maar we doen mee, en we beginnen vandaag al: pittige Sichuan-aubergines zonder zakje of pakje.

Verder had ik het briljante idee het vegetarische recept te verrijken met biefstuk. Rijst en wat geroerbakte groene kool met oestersaus erbij en de maaltijd is daar!

Snijd de aubergines in blokjes op reepjes van een centimeter of 3 bij 6. Doe een ferme straal olie in een koekenpan (nee, geen wok!) en bak ze gaar in een minuut of 7. Wentel en keer af en toe. Haal uit de pan. Meng ondertussen de plakjes biefstuk met de helft van de sesamolie, wat zout, de maïzena en een drupje water.

Roer de sambal los met de sojasaus, en doe er dan de azijn en 1 deciliter water bij.

Fruit de gember en de knoflook in de auberginepan met wat olie tot het geurt. Giet de saus in de pan en laat heel eventjes doorkoken. Voeg de biefstuk toe en roer tot de saus bindt en hij zijn rauwe kleur verliest. Meng er de aubergines en de lente-ui bij en warm goed door. Besprenkel met de resterende sesamolie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden