Serieuze BBQ-wijn

Onno Kleyn drinkt een Corbière, een wijn die bij serieus grillen hoort.

Beeld x

Sommige geesten zweefden liefst over de wateren, las ik ooit, maar nu blijkt er ook een te zijn die het bij garrigue houdt. Dat is een landschap langs de mediterrane kusten en de achterlanden daarvan die ooit zijn ontbost en waar nu stoer en geurend struikwerk de kruimelende rotsen in een omhelzing houdt. Hier en daar hebben boeren van het doorzetterstype er repen wijngaard tussen gewrongen, die vreemd groen blinken in de zon. De Belgische Lieven Deroose en Katrien Plancke hebben zich daar bijgevoegd en maken nu met hulp van Franse experts een tweetal Corbières. De Esprit/2 is de soepeler wijn, de Trilogie krachtdadig en vol. De naam verwijst naar de samenstelling, steeds een derde carignan, syrah en grenache, een beproefd driespan druivenrassen in deze dreven. Op de kiek de Trilogie, bescheiden hout achter massa's donker fruit, grote concentratie maar niet plakkerig, stoer, met aangename tannine. Grootse barbecuewijn voor als het serieus wordt, met côtes de boeuf en dergelijke. Braadworsten en koteletten neemt hij in een heupzwaai. Tip: vermijd de hoerasaus uit flessen en laat vlees en wijn naturel hun duet zingen.

Prijs/kwaliteit: 8

Famille Deroose Esprit des Garrigues 'la trilogie des Corbières' 2011.

€15,50

fransekwaliteitswijn.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden