Seperatisten verdacht van aanslag in Bretagne

De bom die woensdag het leven kostte aan een McDonald's-werknemer in Bretagne was afkomstig uit een voorraad explosieven die vorig najaar werd gestolen door Bretonse en Baskische separatisten....

Tot nu toe is de aanslag niet opgeëist. Maar de politie-onderzoekers gaan ervan uit dat de daders extremisten zijn die ijveren voor de onafhankelijkheid van Bretagne.

De Bretonse onafhankelijkheidsbeweging had dertig jaar geopereerd zonder dat er doden vielen. De afgelopen twee jaar gingen ongeveer twintig bommen af die op het conto staan van de Armée Révolutionnaire Bretonne (ARB). Steeds waren ze gericht tegen overheidsgebouwen, zoals gendarmerieën en postkantoren. Opvallendste doelen: het gemeentehuis van Cintegabelle, het politieke bastion van premier Jospin, en dat van Belfort, de gemeente van minister Chevènement van Binnenlandse Zaken. Chevènement is een fervent tegenstander van elke vorm van regionalisme.

De ARB is gelieerd met de gewapende arm van het voormalige Bretonse Bevrijdingsfront (FLB), dat in 1971 werd opgericht. Aanvankelijk was de Bretonse onafhankelijkheid het doel van de beweging. Later was ook sprake van verzet tegen 'de jacobijnse staat' en 'de onderdrukking van de minderheden'. De Franse regering verbood het FLB in 1974, na een aanslag op het paleis van Versailles. De twee daders van die aanslag kregen vijftien jaar gevangenisstraf.

Charlie Grall, voorheen leider van de verboden beweging, weigerde gisteren in een vraaggesprek met Le Figaro de aanslag te veroordelen. Volgens Grall 'verbindt de strijdende jeugd zich met de algemene strijd tegen het vieze eten (la malbouffe) en het Amerikaanse imperialisme'.

'La malbouffe' is het begrip dat vorige zomer werd uitgevonden door de populaire activist-schapenfokker José Bové. Hij vernielde met een aantal collega's in augustus een filiaal van McDonald's, uit protest tegen Amerikaanse sancties tegen de Roquefort-kaas. Bové toonde zich gisteren geschokt door de aanslag in Bretagne.

Het is onbekend hoe de ARB er op dit moment organisatorisch en qua aantal aanhangers voorstaat. Eind september stal een gezamenlijk Baskisch-Bretons commando acht ton explosieven uit een bedrijf in Plevin. Vijf ton daarvan werd snel teruggevonden bij veronderstelde leden van de ETA. Na de diefstel werden twaalf Baskische en Bretonse activisten opgepakt. Het restant van de springstof is sindsdien herhaaldelijk bij aanslagen gebruikt. Zo was de ETA-bom die in februari de Spaanse socialistische leider Fernando Buesa Blanco het leven kostte, vervaardigd met dynamiet uit Plevin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden