Senator VS klaagt over vervolging Duitse scientologen

De Duitse weerzin tegen de scientology-kerk heeft opnieuw geleid tot een conflict tussen Washington en Bonn. 'Onverdraaglijk', noemt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Kinkel, de kritiek van senator D'Amato....

WILLEM BEUSEKAMP

Van onze correspondent

Willem Beusekamp

BONN

D'Amato, bekend door zijn speurtocht naar verdwenen joods eigendom bij Zwitsere banken, presenteerde vorige week tijdens een hoorzitting in de Senaat een Duitse scientoloog die wegens vervolging naar de VS zou hebben moeten uitwijken. John Travolta en de musici Chick Corea en Isaac Hayes verspreidden een pamflet dat is vervaardigd door de jongerenorganisatie van de Beierse CSU. Met een verwijzing naar de scientologen staat daarop dat 'InSekten' moeten worden vernietigd.

De hoorzitting vond met opzet plaats aan de vooravond van Kinkels bezoek aan het VN-hoofdkwartier in Washington. Voor zijn vertrek verklaarde een duidelijk geïrriteerde Kinkel dat D'Almato de feiten verdraait. 'Scientology is geen kerk, maar een op winstbejag gerichte, misdadige organisatie. Veel mensen zijn door hun contacten met de sekte ernstig beschadigd. De senator weet dat ook in Amerika steeds meer deskundigen tot dit inzicht komen', aldus Kinkel.

De sekte, met in Duitsland naar schatting circa twintigduizend aanhangers, wordt sinds kort door de inlichtingendiensten van alle zestien Duitse deelstaten geïnfiltreerd en geschaduwd.

De Duitsers zijn ervan overtuigd dat scientology de democratische samenleving wil ondermijnen. Leden worden gehersenspoeld en krijgen de opdracht via economische macht de wereldheerschappij te veroveren, althans volgens de vele Duitse rapportages van onder meer de christen-democratische partijen, de liberale FDP en binnenlandse veiligheidsdienst.

De sekte laat zich evenmin onbetuigd en verspreidt al enkele jaren folders waarin op even radicale wijze de houding van de Duitse overheid wordt gelijkgesteld aan de jodenvervolging onder de nazi's. Vooral dit propagandamateriaal heeft ertoe geleid dat de Duitse deelstaten, vergeleken met andere landen, een onbuigzame houding ten opzichte van de scientologen hebben aangenomen.

Een speciale rol daarbij vervult Beieren. Minister Beckstein (CSU) van Binnenlandse Zaken lijkt er een dagtaak te hebben bijgekregen met zijn tirades tegen scientology. Bijna wekelijks doet de minister alle media, inclusief de vertegenwoordigers van de buitenlandse pers, materiaal toekomen waarin de sekte wordt afgebroken. Of het nu vonnissen uit Italië of Griekenland zijn, dan wel nieuwe Duitse bevindingen: Beckstein houdt iedereen op de hoogte.

Vorige week vrijdag kwam er weer een fax van de minister. 'Scientology is een systeem van georganiseerde kindermishandeling', schrijft Beckstein. Hij beweert dat de 'elite-eenheid SeaOrg' van scientology kinderen 'mishandelt en dwangarbeid laat verrichten'.

Minutieus beschrijft de bewindsman hoe kleine kinderen zeven dagen per week 'tot vaak drie uur 's nachts' worden gedwongen geulen te graven, zakken post te sorteren en toiletten te reinigen. Beckstein beweert over bewijzen te beschikken dat scientology in enkele gevallen onder dwang kinderen van hun ouders heeft gescheiden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden