Update

Senaat akkoord: homo's mogen in het leger uitkomen voor hun geaardheid

WASHINGTON - Homo's mogen in het Amerikaanse leger voortaan uitkomen voor hun geaardheid, en hoeven niet bang te zijn dat ze daarom worden ontslagen. De Amerikaanse senaat heeft ingestemd met een wet die een einde maakt aan het zogenoemde 'don't ask, don't tell'-beleid.

T-shirt van een tegenstander van het don't ask, don't tell-beleid: 'You don't have to be straight to shoot straight'. Beeld afp

Eerdere versies van de wet werden door de Republikeinen om procedurele redenen afgewezen. Maar aangezien president Barack Obama onlangs instemde met een belastingverlaging voor rijke Amerikanen en de conclusie van een onderzoek van het Pentagon luidde dat intrekking van het zogenaamde 'don't ask, don't tell'-beleid geen kwaad kan, schaarden diverse Republikeinen zich vandaag achter de Democratische voorstanders van de nieuwe wet.

Oproep

Voorafgaand aan de stemming had Obama nog een laatste oproep aan de senatoren gedaan. 'Het is tijd om te erkennen dat opoffering, moed en integriteit net zo min worden bepaald door geaardheid als door ras, geslacht, godsdienst of overtuiging', verklaarde de president.

De afgelopen tijd is in de Verenigde Staten veel te doen geweest om het voorstel. Obama had tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2008 beloofd dat hij een einde zou maken aan de zogeheten 'don't ask, don't tell'-regel. Die bepaalt dat homo's en lesbiennes alleen in het leger mogen dienen als ze hun geaardheid voor zich houden.

Verzet

Het initiatief van de Democraten riep veel verzet op binnen het leger en de Republikeinse Partij. Zo beweerde de bevelhebber van het Amerikaanse Korps Mariniers, generaal James Amos, dat het toelaten van homo's levens van militairen in gevaar zou brengen. Vorige week donderdag had de Senaat nog tegen afschaffing van de 'don't ask, don't tell'-regel gestemd.

'Don't ask, don't tell' (niets vragen, niets zeggen) was in 1993 ingevoerd onder de toenmalige president Bill Clinton. Sindsdien hebben naar schatting 13.000 militairen het Amerikaanse leger moeten verlaten nadat ze hun geaardheid naar buiten hadden gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.