Sellars en Kagel gast op festival Erasmusprijs
Het Koninklijk Concertgebouworkest, het Amsterdams Stedelijk Museum, De Katholieke Universiteit Brabant, World Press Photo en het Nederlands Architectuurinstituut zijn enkele van de dertien culturele instellingen die in november 1998 zullen deelnemen aan het Festival van Contrasten....
Van onze verslaggeefster
AMSTERDAM
Thema van het festival is 'het contrast tussen ervaring en verwachting'. In een samenleving die steeds sneller verandert, wordt het steeds moeilijker om verwachtingen voor de toekomst te baseren op ervaringen uit het verleden, is de veronderstelling. Die kloof maakt keuzes steeds minder vanzelfsprekend. Normen vervagen, evenals de grenzen tussen de disciplines. Dit thema zal worden uitgediept in een exposities, voorstellingen, concerten, symposia, congressen en lezingen.
Voorzitter A.H.G. Rinnooy Kan van de Stichting Praemium Erasmianum toonde zich vrijdag bij de presentatie van het voorlopige programma 'verheugd' over de soms 'verrassende' invulling van het thema door de uitgenodigde instellingen. Zo zal het Amsterdamse Concertgebouw tijdens een nachtelijk bal veranderen in een 'trendy discotheek' waarin Weense wals en de nieuwste dansmuziek elkaar ontmoeten, in een uitvoering van onder meer het Nederlands Blazersensemble, het NDT2 en dj's. Ook Sellars en Kagel zijn van de partij.
De Amerikaans-Duitse kunstenaar Arnold Dreyblatt zal in Felix Meritis het 'collectieve geheugen' van Nederland inventariseren. De persoonlijke geschiedenissen van een grote, representatieve groep Nederlanders zullen worden gereconstrueerd en vervolgens gepresenteerd in een multimedia-installatie - als een momentopname van Neerlands herinnering en verwachting.
Het Joods Historisch Museum brengt de expositie Joden in Wenen rond 1900: een cultuur van contrasten, over de rol van de joodse intelligentsia bij het ontstaan van een nieuwe, moderne cultuur in Wenen rond 1900. Rudi Fuchs besteedt in het Stedelijk Museum aandacht aan vier kunstenaars die een 'utopische visie' hebben ontwikkeld, twee in de eerste helft en twee in de tweede helft van deze eeuw: Malevitsj, Schwitters, Donald Judd en Joseph Beuys. Voor de inrichting van de expositie zal worden samengewerkt met Peter Sellars. Het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem zal in de expositie Power Up de wisselwerking tussen westerse en niet-westerse kunst belichten.
Verder zijn onder meer te verwachten een symposium over architectuur en globalisering in het NAi, en een wetenschappelijk congres over het gekozen thema op de Katholieke Universiteit Brabant. De Sichting Praemium Erasmanium zal twee miljoen gulden investeren in het festival, de overige kosten worden door de instellingen zelf gedragen. Voor de publiciteitscampagne zijn de kunstenaars Rob Scholte en Hugo Kaagman aangetrokken.