Seksuele dominantie van de man is tanende

Jonge Nederlandse vrouwen gaan zelf vaker op de versiertoer en hebben vaker seks dan hun mannelijke leeftijdgenoten. Daarmee staan ze internationaal op kop als seksueel meest geëmancipeerde vrouwen....

Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van condoomfabrikant Durex dat dinsdag is gepubliceerd. Wereldwijd werden 4600 jongeren tussen 16 en 21 jaar ondervraagd, in Nederland deden 373 jongeren mee. De jongeren beantwoordden de vragen anoniem, zodat de kans op 'bluf-antwoorden' beperkt bleef.

De seksuele dominantie van mannen lijkt tanende onder de jeugd. Jonge vrouwen hebben gemiddeld negen keer per maand seks, tegen mannen zeven keer. Daarmee breken vrouwen met een aloude seksuele traditie. Vorig jaar nog werd bij een vergelijkbare peiling onder mensen tot 45 jaar vastgesteld dat mannen vaker seks hebben.

Ondanks de grote seksuele activiteit onder de jeugd, is vier op de tien 16- en 17-jarigen nog maagd. Vanaf 18 jaar neemt de seksuele ervaring snel toe. Boven de 20 is nog 15 procent maagd.

Amerikaanse en Engelse jongeren doen het meest aan seks. Nederlandse jongeren bedrijven gemiddeld 95 keer per jaar de liefde en blijven daarmee onder het internationale gemiddelde (98 keer). Thuiswoners hebben nauwelijks last van hun ouders, ze genieten bijna evenveel seks.

De seksuele pret wordt onder jongeren het meest bedorven door de angst voor het oplopen van aids en aandoeningen als chlamydia, syfilis en herpes.

Opvallend is het sociale gedrag van jongens in bed. Ze zijn vaak bezorgd hun partner niet te kunnen bevredigen. Ook vrezen ze iets meer dan de vrouwen dat ze er niet goed uitzien.

Jonge Nederlanders zien de 'millenniumnacht' nuchter tegemoet. Terwijl wereldwijd de helft van de jeugd historische seks denkt te beleven , denkt slechts eenderde van de Nederlandse jongeren dat het er die nacht werkelijk van komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden