Opinie

'Seksslavinnen hebben meer nodig dan moraalridders of superfeministen'

Laat het morele oordeel over hoeren en hoerenlopers achterwege, schrijft Maja Mischke. 'Dat is slechts een cosmetische oplossing. Streef in plaats daarvan naar optimale veiligheid en keuzevrijheid voor vrouwen werkzaam in de prostitutie.'

Beeld ANP

Hilkens (PvdA) en Segers (CU) zijn naar Zweden gegaan om de daar geldende prostitutiewetgeving op zijn merites te beoordelen. Ze willen iets doen aan 'misstanden in de prostitutie'. Klinkt goed.
Hilkens heeft op de site van de PvdA al verklaard dat ze het vooral zo wil houden dat het ongewoon is dat vrouwen hun lichamen op de Wallen verkopen. Segers wil natuurlijk vanuit zijn religieuze overtuiging alleen al prostitutie afkeuren en uitbannen.

Waarom is het zo moeilijk om een moreel oordeel over hoeren en hoerenlopers los te koppelen van het streven naar optimale veiligheid en keuzevrijheid voor vrouwen werkzaam in de prostitutie? Er is prostitutie en er is vrouwenhandel. Er zijn hoeren en er zijn seksslavinnen. Waar gaat het Hilkens en Segers nu eigenlijk om?

Altijd vraag naar
Prostitutie valt niet uit te bannen. Vergeet het maar. Een man vertelde me ooit jaloers te zijn op vrouwen, omdat ze overduidelijk het sterke geslacht zijn. 'Jullie hebben het en wij willen het: seks. En dus hebben jullie macht over ons. Jullie kunnen altijd geld verdienen, want er is altijd vraag naar seks en dus naar hoeren.'

Hij heeft gelijk. Als je als vrouw behoefte hebt aan seks is dat eigenlijk zó geregeld. De kans dat het een smakeloos en weinig voedzaam Febo-hapje wordt en geen alle zintuigen strelend 5-gangen diner is aanzienlijk, maar een kniesoor die daar op let. Het is immers gratis en je hoeft er geen enkele moeite voor te doen. Op je vraag volgt vanzelf een aanbod.

Voor mannen is het andersom. Is allemaal onderzocht en vastgesteld door bio-neurologen, maar we wisten het al lang: it's the way of the world. Zelfs feministen kunnen daar niets aan veranderen.

Mannen en vrouwen zijn verschillend, zeker als het gaat om zoiets fundamenteels als seks. Zo lang dat verschil bestaat, zal de vraag van mannen naar anonieme of ongebonden seks blijven bestaan. Zo lang vrouwen bereid of genoodzaakt zijn om hun lichamelijke gunsten te verkopen, zal prostitutie bestaan. Zo lang mannen bereid zijn om voor seks te betalen, zal daarvan gebruik gemaakt worden. Kwestie van vraag en aanbod.

Criminelen
Hoeren waren voor de afschaffing van het bordeelverbod in 2000 in feite criminelen: misdadigers die vervolgd en gestraft moesten worden. Dat maakte ze kwetsbaar als het ging om hun fysieke veiligheid en vrijheid. Gelukkig is dat niet meer zo. Hoeren kunnen nu een beroep doen op politie en hulpverlening als dat nodig is. Daarom mogen we blij zijn met die wetswijziging.

Toch blijft het wringen. Omdat prostitutie door velen nog steeds gezien wordt als iets dat 'we eigenlijk niet moeten willen'. Omdat seks iets is voor binnen het huwelijk of een andere duurzame relatie. Seks om van te genieten met iemand waar je niet persé liefde voor voelt kan voor sommigen ook nog wel. Maar zodra er daarbij geld wordt uitgewisseld: mag niet! Het is bovendien ook nog eens vrouwenonderdrukking.

Anderen vinden dat hoeren een baan hebben als alle anderen: het zijn sekswerkers. In een fabriek je brood verdienen is volgens hen net zo geestdodend en onderdrukkend als werken in de prostitutie, terwijl het over het algemeen slechter betaalt en je minder vrijheid hebt. In beide zienswijzen komt het neer op een moreel oordeel over prostitutie, wat de vraag oproept: moet het verboden worden of juist niet?

Maar er is nog iets dat wringt en dat zijn de misstanden. Die ontstaan niet vanwege overtuigingen of morele oordelen. Die misstanden zijn feitelijk aantoonbaar en worden door niemand ontkend. Dat kan ook niet, want de cijfers liegen er niet om. Vrouwen werkzaam in de prostitutie hebben buitensporig veel te maken met geweld: van klanten, pooiers, mensenhandelaars, loverboys. Ze worden uitgescholden, bespuugd, mishandeld, verkracht, gemarteld, getatoeëerd, verhandeld, geaborteerd en zelfs vermoord.

Strafbaar stellen
Dit overkomt natuurlijk niet alle hoeren. Maar met een veel te groot aandeel gebeurt het wèl. De hel op aarde bestaat. In Nederland. De hel is overal waar vrouwen als seksslavinnen, gebruiksvoorwerpen behandeld worden, alsof ze geen gevoel hebben, geen hersens, geen wil, geen leven. Alsof ze al dood zijn. En juist dàt is het wat 'we eigenlijk niet moeten willen'.

Het idee dat we vrouwen die als seksslavin te werk worden gesteld helpen door prostitutie of hoerenlopen (Zweeds model) strafbaar te stellen, is belachelijk. Vrouwenhandel en seksslavernij moeten worden aangepakt, zeker, maar een kind kan bedenken dat door prostitutie of hoerenlopen te criminaliseren de vraag niet omlaag zal gaan. Het aanbod zal zich enkel verplaatsen naar obscure locaties waar vrouwen aan de goden zijn overgeleverd.

We kunnen de inzet richten op uitbanning dan toch zeker vermindering van prostitutie. Een cosmetische oplossing voor één van de meest gruwelijke vormen van geweld tegen vrouwen. Het topje wordt misschien van de ijsberg geslagen, daaronder blijft het gruwelijk.
Beter is het boven morele oordelen uit te stijgen en de mogelijkheden die er al zijn om vrouwenhandel tegen te gaan gecoördineerder, efficiënter te benutten en uit te breiden. Seksslavinnen hebben meer nodig dan moraalridders of superfeministen.

Maja Mischke is publiciste. Twitter @MajaMischke

 
Een man vertelde mij ooit: Jullie hebben het en wij willen het: seks. En dus hebben jullie macht over ons. Jullie kunnen altijd geld verdienen, want er is altijd vraag naar seks en dus naar hoeren
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden