seksmail Arnon Grunberg

Seksmail met voetballer Lijn Onvlee: ‘Ik stel me graag inwisselbaar op’

Wekelijks mailt (of appt) Arnon Grunberg met mensen over seks en aanverwante zaken. Deze week met verpleegkundige en voetballer Lijn Onvlee.

Arnon:

Lieve Lijn,

Een decennium of twee geleden – ik woonde toen in de Van Eeghenstraat in Amsterdam – kwam je op een avond langs om monopoly te spelen. Onze gemeenschappelijke vriendin M. had gezegd: ‘We moeten met Lijn monopoly gaan spelen, want ze heeft liefdesverdriet.’ De reden dat ik je schrijf is echter dat ik een voetbalster zocht voor deze rubriek en jij mij appte dat een voetbal jou tot je gerief brengt. Kun je dat toelichten?

Overigens vond ik het billijk van je dat je schreef dat ik ieder moment kan besluiten met een andere voetbalster in zee te gaan. Zeg je dat ook tegen je vriend? Dat zou ik dan liefde en openheid willen noemen.

Liefs, Arnon

Lijn:

Lieve Arnon,

Jullie hadden een monopoly-slagroomtaart laten aanrukken. In de loop van de avond hebben we hem in zijn geheel naar binnen gewerkt. Ik herinner me dat mijn laatste hapje een stukje Lange Poten was. Jij ging daarna op de tafel staan. Het was me nog niet opgevallen dat je aan het plafond een aantal salamiworsten had hangen. Je sneed plakjes af en deelde die uit. De heerlijke combinatie van zoet en hartig die we wegspoelden met wodka gaven mij een ultiem gevoel van troost en bevrediging. Daar ben ik je nog dankbaar voor. Ik kom blijkbaar het beste tot en aan mijn gerief als er een spelelement aanwezig is. Wellicht herken jij dat? Mannen beweren dat het scoren van een mooi en belangrijk doelpunt een beter gevoel geeft dan klaarkomen. Dat geldt voor mij ook. Het spel tussen de lakens kent wel enige overeenkomstigheden, al heb ik daar meestal te maken met maar één paal en twee ballen (hoop dat je me deze flauwe woordgrap niet euvel duidt). In beide gevallen brengt een voorspel dat prettig verloopt, waarbij je elkaar blindelings weet te vinden en in een staat van opwinding brengt, een eufoor gevoel teweeg als de afronding daar is. De voldoening van het maken van een goal geeft mij echter een intensere en diepere tinteling. Alsof een fee mij heeft aangeraakt met een toverstafje. De vreugde, bevestiging en warmte die je daarna ontvangt van je team is onovertroffen.

Je laatste opmerking heeft me aan het denken gezet. Ik stel me graag inwisselbaar op. Dat weet mijn vriend ook. Ik vind het naar om niet aan verwachtingen te voldoen of om opgesteld te worden als iemand anders beter in vorm is. Ik verheug me dat jij die uitgangspositie liefde en openheid noemt. Ik twijfel daarover. Is liefde niet dat je je tot het uiterste ­inspant om genoeg en onvervangbaar voor iemand te zijn?

Liefs, Lijn 

Arnon:

Goed dat je me herinnert aan die salamiworsten. Dat deed ik in de Van ­Eeghenstraat weleens, salamiworsten aan de lamp hangen. Ik dacht, op die manier blijft het bezoek misschien langer.

Ik vergeef je alle woordspelingen. Goed te weten dat een doelpunt scoren beter is dan seks. Ik moet weer eens gaan voetballen. Maar de vreugde van het scoren komt dus door de vreugde van je team? Misschien moeten liefde en seks dan ook in teamverband gaan plaatsvinden? Wij zijn team-Lijn en we komen liefde en seks naar je toe brengen?

Zou je daarvoor voelen?

Lijn:

Wat een vruchtbaar idee! In beginsel ben ik daar voor te porren. Heb zelf alleen ervaring met het in teamverband vieren van een hoogtepunt op de grasmat. Ik heb weleens geprobeerd om de verhoudingen in mijn buurt op een hoger niveau te tillen door een record lepeltje-lepeltje liggen met mijn straat voor te stellen. Maar daar kreeg ik de handen niet voor op elkaar.

Desalniettemin geloof ik dat wanneer mensen zich daadwerkelijk omarmd en gezien voelen en niemand buitenspel staat, er veel gewonnen kan worden. Liefde als teamsport. Ja stel mij maar op. Het liefst samen met jou, in de punt van de aanval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden