SeksmailArnon Grunberg

Seksmail met Filemon Wesselink: ‘Misschien leent seks zich niet goed voor de literatuur’

Wekelijks mailt (of appt) Arnon Grunberg met mensen over seks en aanverwante zaken. Deze week met programmamaker Filemon Wesselink.

null Beeld

Filemon:

Beste Arnon,

Toen ik je mailwisseling met journalist Clarice Gargard las, besefte ik weer hoe beperkt taal toch is. Vooral om zoiets vloeibaars als seks te beschrijven. Je hebt veel oefening gehad als het gaat om schrijven en wanneer je over zaken als asielzoekers of narcisme schrijft heb ik geen last van de hoekigheid van woorden.

Misschien leent seks zich niet goed voor literatuur, krijg je de smerigheid die goede seks lekker maakt niet op papier.

Ik had ooit een vriendinnetje die ik wel eens ‘vies hoertje’ noemde. Normaal gesproken zou ik dit nooit opschrijven omdat er zo veel ingrediënten zijn die deze twee woorden op dat moment juist geil maakten (bovendien zat ik op een specifieke manier aan haar billen). Ik zou niet weten waar ik moest beginnen om dit in de juiste woorden te vangen.

1. Heb jij weleens de viezigheid die seks geil maakt naar tevredenheid in woorden weten te vatten?

2. Noem jij je vriendin ook ‘vies hoertje’? Zo nee, zou je dit overwegen?

Arnon:

Filemon,

Wij zijn talige wezens, seks is ook taal, ik denk niet dat taal ontoereikender is dan onze ­lichamen. Misschien ben ik een matig schrijver, maar we gaan niet de taal daarvan de schuld geven.

Schaam je je dat je vriendin ‘vies hoertje’ noemde?

Laten we de viezigheid die seks geil maakt ‘het verbodene’ noemen, zelf vind ik dat ik al jaren betrekkelijk effectief om dat verbodene heen cirkel, zonder het overigens geheel te doorgronden.

Ik heb weleens een vriendin ‘lief hoertje’ en ook ‘smerige hoer’ genoemd tijdens het neuken, eveneens ‘lief sletje’ – en ‘goor sletje’ et cetera.

Het is fijn mensen van wie je houdt tijdens de seks liefdevol uit te schelden, mits zij dat ook fijn vinden.

Hoe noemt jouw vriendin jou tijdens het vrijen?

Filemon:

Ik ben niet iemand die graag met namen van filosofen strooit. Maar als we het toch over hoeren en taal hebben moet ik erg aan de door mij geliefde Georges Bataille denken. We verslonden zijn werk op de kunstacademie.

Bataille vond God een hoer en de hoer was heilig voor hem. De hoer verschafte hem ­toegang tot het gebied achter het taboe alwaar volgens Bataille het sacrale domein zich ­bevindt.

Dan komt het mooiste (ik zit nu met een erectie op de bank te tikken). Bataille noemde zijn filosofie een eerbetoon aan de stilte.

Al met al schaam ik me er dus niet voor dat ik die liefde vies hoertje noemde, want ik maakte van haar een poort naar ­heiligheid.

Arnon:

Je mag met namen van filosofen strooien, de name dropper wordt onderschat.

Ik vind het een opwindend idee dat je mij een e-mail schrijft terwijl je een erectie hebt. Zou ik je erectie eens mogen zien? Van dichtbij. Aan foto’s heb ik niets.

Filemon:

Grunberg, soms ben je een poseur die het leuk vindt om een vervreemdende vraag te ­stellen. Ik twijfel of je echt mijn erectie wilt zien.

Maar wat geeft het, ik heb er de hele week met plezier over nagedacht.

Zo vroeg ik me af of mijn vriendin eigenaar is van mijn erectie. In de sportschool mogen ze alleen mijn slappe piemel zien.

En ik heb mijn hoofd gebroken over de praktische invulling van het aan jou laten zien van mijn erectie. De gedachte dat ik hem aan jou ga laten zien doet hem verslappen.

Ik zat nog te denken aan viagra. Ik heb dat weleens gedaan en kreeg er een beetje hoofdpijn van. Het werkte wel.

Laten we uit eten gaan. Dan nodig ik mijn vriendin ook uit. Kunnen we samen een plan van aanpak maken. En aangezien we talige wezens zijn; zou je, wanneer je mijn erectie ziet, deze in een paar zinnen willen beschrijven? Dan kan ik deze tekst printen en ingelijst als verjaardagscadeau aan mijn vrienden geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden