SeksmailArnon Grunberg

Seksmail met cabaretier Claudia de Breij: ‘Is iemand ooit geschikt een ander te beminnen?’

Wekelijks mailt of appt Arnon Grunberg met mensen over seks en aanverwante zaken. Deze week met cabaretier Claudia de Breij.

Claudia:

Lieve Arnon,

Onlangs publiceerde de Volkskrant een even hilarisch als verontrustend tweegesprek tussen Sunny Bergman en Theo Maassen. Het ging over mannelijkheid. Ik viel uiteindelijk van mijn stoel toen ik deze stelling van Maassen las: ‘Een man moet een erectie hebben om seks te hebben, en een vrouw niet, die hoeft alleen een beetje vochtig te worden. Een man kan zich niet al te veel onzekerheid permitteren, anders gaat het mis daar beneden. Daarom overschatten mannen zichzelf. Anders kunnen ze seksueel niet functioneren.’

Ik vrij, zoals je weet, vooral met vrouwen. Toen ik jonger was kwam ik weleens mensen tegen die vroegen ‘Maar hoe dóén jullie het dan?’ Dat vond ik altijd een beetje een gekke vraag. Maar toen ik deze quote van Theo las dacht ik wel: ‘Maar hoe doen júllie het dan?’ Als je denkt dat ‘alleen een beetje vochtig worden’ minder voeten in de aarde heeft dan een erectie krijgen, ben je dan wel geschikt om een vrouw te beminnen? Wat vind je Arnon? Is iemand ooit geschikt een ander te beminnen, en zo ja, reken jij jezelf tot die categorie minnaars?

Als altijd,

Je Claudia

Arnon:

Lieve Claudia,

Ik denk dat de angst voor impotentie onder sommige mannen groot is. Zo’n zin, ‘een man kan zich niet al te veel onzekerheid permitteren’, zegt genoeg.

Ik zou me nooit een goede minnaar willen noemen, maar soms word ik bezocht door hartstocht en ik ben nieuwsgierig genoeg om te blijven kijken en intelligent genoeg om te willen blijven leren.

En ik hoop dat mijn woorden verleidelijk zijn.

Ben je ooit geschikt om bemind te worden? Ook in mij woont de twijfel of ik liefde waard ben, een gruwelijke twijfel, maar ook een onuitputtelijke bron van energie.

Hoe zit dat bij jou?

Claudia:

Na de relatietherapie die mijn eerste huwelijk leidde naar een gelukkige echtscheiding, bleef ik de psycholoog die ons had geholpen nog een tijdje alleen bezoeken. Inmiddels was ik razend verliefd geworden op J., de vrouw die jij kent als mijn vrouw. Ik vertelde de psycholoog over hoe geweldig ik haar vond en dat ik me niet kon voorstellen dat zij ook zó van mij zou kunnen houden. De psycholoog kreeg een zeer onprofessionele lachbui en zei: ‘Meisje toch.’

Dus daar hebben we aan gewerkt, maar ik blijf het lastig te geloven: als iemand van mij houdt, denk ik dat dat komt omdat ze me nog niet écht kent. Als meisje al was ik ervan overtuigd dat ik te raar was voor verkering. Ik las Godfried Bomans, draaide Neil Diamond en was graag alleen.

Wie wil daar nou bij zijn?

Nou Arnon, wie?

Arnon:

Misschien is de twijfel of je liefde waard bent uiteindelijk menselijk. Misschien is menselijk zijn beschadigd zijn.

En Godfried Bomans las ik ook. Pieter Bas - Memoires en gedenkschriften van Mr. P. Bas heb ik zeker drie keer gelezen. Hoe kun je van mensen houden die niet echt weten wat eenzaamheid is.

Maar kunnen seks en harmonie samengaan? Verlang je nooit naar je oude smachtende ik, Bomans lezend, Diamond luisterend?

Claudia:

Toen ik jong was en een oude vriend mijn vader vroeg: ‘Omschrijf je kinderen eens in één woord’, zei hij over mijn broer eerlijk en over mij aanhankelijk. Dat had mijn vader goed gezien, ik bén aanhankelijk. Maar ook erg onafhankelijk en als door een wesp gestoken wanneer iemand denkt mij beter te kennen dan ik mezelf ken.

Seks en harmonie werken in ploegendiensten. Seks is vaak een poging tot het herstellen van het evenwicht en de nabijheid. Als dat lukt, is er harmonie en kun je samen naar meubelzaken. Daar kun je dan fijn ruzie krijgen, alleen thuis gaan zitten, Neil Diamond draaien en Pa Pinkelman lezen tot je geliefde, die dan weer als nieuw is, thuiskomt. Dan vertel je elkaar waar dit éigenlijk over ging om vervolgens over te gaan tot wat Brel la tendre guerre noemt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden