Seksmail Arnon Grunberg

Seksmail met brandweerman Richard Brand: ‘Ik heb vaker nagedacht over de mogelijkheid dat mijn vrouw me zou kunnen ­verlaten’

Beeld de Volkskrant

Wekelijks mailt (of appt) Arnon Grunberg met mensen over seks. Deze week brandweerman Richard Brand.

Richard:

Arnon,

In mijn jeugd heb ik mijn vader eens horen roepen: ‘Je denkt dat je er goud in vindt, echt...’ Daarmee doelde hij vermoedelijk niet alleen op mijn moeder, maar op alle vrouwen.

Misschien is de man niet alleen jager, maar ook goudzoeker. Goud- of gelukzoeker, wat is het verschil?

Vanmorgen hebben mijn vrouw en ik nog seks gehad, ze lag zo lekker onschuldig te slapen. Ik heb geraffineerd toegeslagen. Even later stonden we naakt naast elkaar onze tanden te poetsen, ze leek nog wat suf. Het huwelijk is soms lekker ongecompliceerd. Ik kan me ­herinneren, dat ik als vrijgezel er een avond aan gaf om een vrouw in bed te krijgen. Na de daad was ik zo snel mogelijk weer vertrokken.

Heb jij overigens het goud in de ander al gevonden of blijf je liever op zoek?

Liefs, R

Arnon:

Richard,

Dat mensen geluk zoeken of in elk geval het ongeluk proberen te vermijden lijkt me waarschijnlijk. Soms slagen ze daar niet in. Literatuur en filmkunst stellen dat ze daar zelden in slagen.

‘Vanmorgen hebben mijn vrouw en ik nog seks gehad’, vind ik een heerlijke zin. Vooral als daarna het tandenpoetsen komt.

Misschien is dat een belangrijke reden om te trouwen: je hoeft de deur niet uit voor seks, en de behoefte aan emotionele ­veiligheid moet ook niet worden onderschat.

Zelfs binnen het huwelijk moet je kennelijk nog geraffineerd toeslaan. Kun je daar iets meer over vertellen?

Richard:

Timing is belangrijk. Toen ons zoontje nog wat kleiner was, deden mijn vrouw en ik het wel eens snel in de garage, de bijkeuken of de gangkast. Dat was praktisch en ook leuk om te doen. Nu we vaker de gelegenheid krijgen, gebeurt het meestal in bed. Maar soms kan ik met weemoed terugdenken aan de gangkast.

De filmmaker en de schrijver zijn schijnbaar eerder geneigd misère te tonen dan geluk. Ligt die behoefte meer bij de maker of bij de beschouwer? Gaat het om troost en om catharsis? Ik vind dat interessante stof.

Er zijn vele redenen denkbaar waarom mensen bij elkaar onderdak zoeken, de behoefte aan emotionele veiligheid vind ik een mooie. Andersom kan ik me ook voorstellen: dat mensen om die reden liever alleen blijven. Degene die het dichtst bij je staat, kan je het hardst raken.

P.S. Je bent nogal veel onderweg en je maakt volgens mij lange dagen. Is er genoeg ruimte voor bevredigende seks?

Arnon:

Seks met iemand op wie je verliefd bent is meestal bevredigende seks. En je kunt altijd tijd voor seks maken, hoewel ik van mening ben dat deadlines ook belangrijk zijn.

Het verlangen naar ongeluk heeft te maken met het verlangen naar betekenis.

Heb jij weleens nagedacht over de mogelijkheid dat je vrouw je verlaat voor de buurman?

Was het altijd de eigen gangkast?

Richard Brand.

Richard:

Ik heb meer dan eens nagedacht over de mogelijkheid dat mijn vrouw me zou kunnen ­verlaten voor iemand die misschien toch beter bij haar past. Mensen kunnen in een paar seconden verliefd worden.

Het zal zeker niet gemakkelijk zijn en het zal pijn doen, het leven dat we hadden is dan weggevaagd. Hoe het precies bij me zal binnenkomen, valt vooraf niet te zeggen. Soms blijk je sterker dan verwacht, soms is het te veel.

Andere gangkasten hebben we niet gehad. De vliering is trouwens ook goed te doen, ­behalve de lage spanten, die zijn gemeen.

Is er een vliering, in het huis van je moeder?

Zou je met de literatuur kunnen minderen voor de liefde van je leven? En zou je haar als dat nodig is met iemand anders delen?

Arnon:

Er is geen vliering in het huis van mijn moeder.

Ik zou niet weten waarom ik zou minderen met literatuur voor de liefde.

En mijn liefde delen met iemand anders? Nu lijkt me dat ingewikkeld, maar ik zou zoiets niet willen uitsluiten. Ik sluit hoe dan ook het liefst zo min mogelijk uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden