Seksmail Arnon Grunberg

Seks is onmogelijk en daarom het geliefde onderwerp van elke neuroticus

Wekelijks mailt of appt Arnon Grunberg met mensen over seks en aanverwante zaken. Deze week met psychiater Damiaan Denys.

Arnon:

Op 6 september 2015 stuurde je me een mail omdat ik het in de Volkskrant over de psychoanalyticus Jacques Lacan had gehad.

In het voorjaar van 2016 zagen we elkaar op de afdeling psychiatrie van het AMC waar mijn roman Moedervlekken werd gepresenteerd. Je bood me toen een baan aan, over dat aanbod denk ik nog na. Als wetenschapper en psychiater ben je gespecialiseerd in de dwangneurose.

Kan seks een dwangneurose zijn? Wanneer is seks een dwangneurose? Als we het over seks hebben, hebben we het dan niet over angst en moeizaam overwonnen angst?

Hartelijke groet

Arnon

Damiaan:

De vacature is nog steeds geldig. Psychiaters lopen weg. Er zijn te veel problemen met geluk, de dood en seks. Seks genereert angst. Elke ontmaskering van de mens gaat gepaard met angst. Er is geen activiteit die ons meer ontmenselijkt dan seks. Hoe houd ik de illusie van mijn waardige ik intact tijdens het kreunend gevecht van verwrongen ledematen en plakkerige lichaamsvocht? Er is een hele industrie gebouwd rond het in standhouden van de menselijke waardigheid tijdens het dierlijk spel van copulatie. Durf ik mezelf te verliezen in het lichaam van de ander? Seks vergt moed. En grijpt niet zonder reden plaats in de duisternis of de auto. Het is de mogelijkheid tot ontmaskering waardoor seks ons zo fascineert. Angst maakt seks spannend. Je wilt geen seks bedrijven met de vanzelfsprekendheid van peuteren in je neus. Hoewel. Seks is onmogelijk en daarom het geliefde onderwerp van elke neuroticus.

Met vriendelijke groeten,

Damiaan

PS: Hoe gaat het met je vriendin?

Arnon:

Stel je dat seks ontmenselijkt? Dat zegt veel over de idealisering van de mens in onze cultuur. Zomergast Esther Perel beweerde onlangs dat mensen erotiek hebben en dieren seks. Die tweedeling lijkt mij achterhaald, mens versus dier.

Je kunt de eerste of tweede keer dat je seks hebt met iemand vrezen voor afwijzing, je kunt vrezen dat je een slechte minnaar of minnares bent, wederom de angst voor afwijzing en falen. Maar in het spel dat seks heet, ontmaskeren wij ons toch niet? Wij ontmaskeren onszelf als we over Proust praten zonder Proust gelezen te hebben.

Je zegt: wij verlangen naar seks, omdat we stiekem verlangen naar ontmaskering.

Seks is onmogelijk omdat we talige wezens zijn en de vervoering ontsnapt aan de taal?

Mijn vriendin maakt het goed. Ze vindt dat we te weinig seks hebben.

Op welke functie moet ik wat jou betreft solliciteren?

Damiaan:

Wij ontmaskeren inderdaad niet, maar worden ontmaskerd omdat we in de seksuele act ons zowel willen verliezen als er getuige van zijn. Seks is onmogelijk omdat je in het verlies als persoon verdwijnt en toch aanwezig wil zijn om het verlies te beleven. Dat is een Möbiusring die enkel voor mensen is weggelegd. Het onderscheid tussen seks en erotiek is voor damesbladen.

Wat dacht je van drama-therapeut?

Arnon:

Je kunt je niet ergens in verliezen en getuige van dat verlies zijn? Ik denk dat de schrijver gelooft dat dat kan. Is dat de herhalingsdwang van seks? Dat we steeds weer proberen ons eigen verlies te beleven c.q. te ensceneren?

Bij deze mijn sollicitatie. Moet ik op gesprek komen of mag ik zo beginnen?

Damiaan:

Is dat niet het bedrog van de schrijver? De schrijver kan zich verliezen, maar enkel in het schrijven, dat zich telkenmale onttrekt aan de werkelijkheid. De schrijver kan de wereld en seks enkel verdragen in het harnas van schrijven. Je kan kiezen tussen het leven of het schrijven. Je moet kiezen. Men spreekt van dwang wanneer geen ontsnappen meer mogelijk is.

Wat betreft de dramatherapie, waren we niet al begonnen?

Zie je maandag om 8.30 uur voor de deur van de instelling.

mail: info@arnongrunberg.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden