Weblog

Seks in een rolstoel: het kan best

Een handicap verkleint je actieradius, en dus je kansen om een partner te vinden. Moet je dan maar genoegen nemen met minder? 'Ik zoek een gelijkwaardige partner. En seks met iemand die ook in een rolstoel zit, lijkt me onhandig.'

Beeld Io Cooman

'Soms heb ik zoveel pijn dat ik niet in mijn rolstoel kan zitten. Dan blijf ik een dag in bed. Die periodes worden steeds erger en de doktoren weten niet hoe het komt. Het lastige van een dwarslaesie is dat er veel complicaties zijn, waar weinig over bekend is.'

In zijn lichte appartement in het Westland, met uitzicht over de kassen, rolt Herman van Wateren (zijn naam is om privacyredenen gefingeerd) naar het keukenkastje. Hij pakt er vijf pakjes pijnstillers uit: paracetamol, codeïne, morfine. Zij vormen zijn gezelschap op dat soort dagen. Want pijn, zegt hij, kun je met niemand delen.

Een zomernacht, bijna twintig jaar geleden. Hij zat in de auto naast een jongen die teveel had gedronken. Ze reden tegen een boom. De bestuurder had geen schrammetje, Herman lag drie maanden in coma. Zo'n beetje alles wat aan een lichaam kapot kan, was kapot. Een klaplong, een gescheurde lever, een gebroken bekken, een aneurysma, slagaderlijke bloedingen. De 24-jarige Herman zou voortaan door het leven gaan als dwarslaesiepatïent.

Single Issue Partij

Nederland telt steeds meer alleenwonenden. Als lijsttrekker van de Single Issue Partij blogt journalist, radiomaker en ervaringsdeskundige Maartje Duin over hun leven. Volg de partij op Facebook of Twitter.

Beeld Io Cooman

Alles functioneerde nog

Hij wilde dood, toen hij hoorde dat hij nooit meer kon lopen en nooit meer seks kon hebben. Maar dat laatste pakte anders uit. 'Een meisje dat ik ontmoet had in het revalidatiecentrum, bleef slapen. "Ik geloof er niets van", zei ze. En inderdaad: alles functioneerde nog.'

Het bood troost temidden van de ellende. Vóór het ongeluk reisde Herman als house-dj door Europa. Hij had honderden contacten in zijn telefoon, in elk stadje een schatje. Dat was in één klap voorbij. Het vriendinnetje van dat moment maakte het uit toen hij weer bij zijn positieven was.

Vriendschappen bloedden dood. 'Dan kwamen ze bij mij thuis en vertelden over hun bruisende leven. Ik had niks terug te vertellen. Dat werd raar.' Omdat hij nog maar één stemband had, kwam hij in cafés niet meer boven de muziek uit.

Dat verkleinde ook zijn kansen om vriendinnetjes te ontmoeten. 'Ik ben altijd een charmeur geweest, ik kan goed met vrouwen overweg', zegt Herman. Links en rechts dook hij ze nog wel op: op de sportvereniging, via sociale media. Zijn huidige scharrel ontmoette hij in een winkel. Hij is blij met zijn relaties, die hij als tragisch en hartstochtelijk omschrijft. Maar beklijven doen ze niet. 'Ik zoek een gelijkwaardige partner, met wie ik intellectueel op hetzelfde niveau zit', verklaart hij. 'Een psychotherapeut en een seksuoloog vonden dat ik de lat te hoog legde. "Een vrouw is een vrouw", zei de een. De ander zei dat ik maar op zoek moest gaan naar een vrouw die ook gehandicapt was.'

Raar advies, vond hij. Op datingsites voor gehandicapten staan vooral mensen met het syndroom van Down. En seks met iemand die ook in een rolstoel zit, dat wordt onhandig. 'De meisjes met een dwarslaesie die ik ken, hebben daar ook geen gevoel meer. Seks is voor mij wel een groot aspect van een relatie, dus daar ga ik niet op beknibbelen.' Bovendien is zijn ervaring dat de meeste vrouwen geen probleem hebben met zijn rolstoel.

Hij heeft ook wel meer te bieden. Een paar jaar geleden is hij een studie rechten begonnen, die hoopt hij binnenkort af te ronden. Hij fietst, doet aan sport, is actief op Twitter en verslindt de boeken van Gerard Reve.

'"Het leven heeft geen enkele zin en hoop is er niet", schrijft die. Als je dat kunt omarmen, en het leven zelf leuk kunt maken, heb je niets meer nodig.'

Niets nodig hebben - dat lijkt zijn credo geworden in de loop der jaren. Wassen, aankleden, boodschappen doen, bijna alles kan hij zelf. Alleen als het hard regent of sneeuwt, is hij aan huis gekluisterd. De banden van zijn rolstoel zijn niet op nattigheid berekend. Op dat soort dagen zou het wel fijn zijn, iemand die sneeuw schept en hem duwt.

Hoe ziet ons liefdesleven eruit over 25 jaar?

In talkshow Radio Noord schetst presentatrice Lauren Verster vergezichten en gaat ze op zoek naar een nieuwe wereld. Onder andere CBS-demograaf Jan Latten en Maartje Duin van de Single Issue Partij zijn te gast. Kom zondag 8 maart 20 uur naar de Tolhuistuin in Amsterdam Noord. Kaartjes à €7,50 bestel je hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden