Schooljeugd valt voor Pokémon

Alex heeft 'wel voor vierhonderd gulden aan Pokémon-kaarten', zeggen de kinderen op het schoolplein van De Peppelaer in Haarlem. Alex (12) presenteert met ingehouden trots zijn Pokémon-verzamelboek....

De Japanse pocketmonsters, Pokémon, hadden de kinderen eind vorig jaar al via tekenfilms en computerspelletjes bereikt, nu hebben ze ook razendsnel de schoolpleinen veroverd. In de speelgoedwinkels zijn de kaarten van de 151 monsters niet aan te slepen.

Ze zijn te koop in pakjes van zestig stuks voor 25 gulden, of zakjes van elf voor 7,50 gulden. Maar het is de kunst om een zeldzame kaart als Charizard te bemachtigen. Voor bijzondere kaarten wordt soms 85 gulden geboden.

Hoewel sommige basisscholen nog niks van de Pokémon-rage hebben gemerkt - de kinderen zijn nog in de ban van Furby of voetbalplaatjes - heeft Pokémon op andere scholen de flippo-rage al overtroffen.

Een aantal scholen heeft zelfs een Pokémon-verbod uitgeroepen. Basisschool de Binnenstad in Maastricht zag het schoolplein veranderen in een beursplein en verbood de handel. In Den Haag werd een achtjarige van zijn fiets geslagen en van zijn kaarten beroofd.

Op De Peppelaer is nog niet geknokt om de kaarten, zegt directeur Jaap van Langen. Gedeald wordt er (nog) evenmin. Wel zijn kinderen kaarten kwijtgeraakt, en dan wordt snel over diefstal gesproken.

Het beheer van een kaart van twintig gulden zorgt voor meer kopzorgen dan het bezitten van een zakje knikkers. Van Langen heeft geen idee hoe ze aan het geld komen.

'Zakgeld', legt Paul (12) uit. 'Ik krijg vijf gulden per week, en ik had nog wat verjaardagsgeld.' Inmiddels heeft hij een pak kaarten ter waarde van honderd gulden. Andere kinderen krijgen kaarten opgestuurd uit Amerika - waar Pokémon al een jaar een hype is - of krijgen ze cadeau.

Halil (12) vindt de kinderen die ervoor betalen 'hartstikke gek'. Hij houdt een vuistdik pak kaarten vast en heeft er geen één gekocht. Ook de minder bemiddelde scholieren hebben hun strategieën om toch aan de rage te kunnen meedoen. Halil leende een kaart van een vriendje en wist via spelletjes binnen de korste keren een leger monsters te verzamelen.

Met de Pokémon-kaarten kan in grote lijnen hetzelfde spel worden gespeeld als op de Nintendo Game Boy - zei het simpeler. Dat de monsters Pikachu, Dragonite en Wigglypuff elk een aparte vechttechniek beheersen en zich evolueren (ze worden krachtiger naarmate het spel vordert), vinden de kinderen reuze interessant, maar de figuurtjes worden vooral leuk gevonden om hun aandoenlijke uiterlijk. De verzameldrift wint het dan ook van de ingewikkelde spelregels.

Maxime (12) demonstreert een zelfbedacht Pokémon-spel waarmee snel kan worden geruild. Ze daagt een klasgenootje uit voor 'handjeklap'. De meisjes slaan twee kaarten tegen elkaar waardoor deze naar beneden dwarrelen. Volgens het kop-of-munt principe heeft Maxime verloren; de kaarten liggen met de plaatjes naar boven. Het handjeklapritueel gaat de hele pauze door. Evenals het spelletje dichtst-bij-de-muur en dobbelen om kaarten.

Hoelang blijft Pokémon nog leuk? Niet zo lang, vermoedt Maxime, 'want rages zijn altijd zo weer uit'. Frank Rittinghaus van Nintendo spreekt liever van een fenomeen dan een rage. Nintendo heeft voor de komenden drieënhalf jaar een marketingplan klaarliggen om Nederland te overstelpen met Pokémon.

Inmiddels zijn hier honderdduizenden computerspellen verkocht, in Japan 12,5 miljoen en in de VS 7 miljoen. Fabrikant Hasbro komt binnen een maand met een Pokémon-speelgoedlijn van knuffels tot monopoly. Warner Music heeft een cd met muziek van de Pokémon-speelfilm, die op 20 april in première gaat .

Het lijkt alsof de Pokémon-hype nog aan het hoogtepunt moet beginnen. 'In Amerika maken ze zelfs levende Pokémons', zegt Jenny uit groep acht. 'Ik las het in de krant.' Desiree (13) slaat haar handen voor haar ogen: 'Strakjes leven we in een Pokémon-wereld. Vet eng!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden