Scholieren gebruiken meer softdrugs en roken en drinken meer

Het gebruik van softdrugs onder scholieren tussen twaalf en achttien jaar neemt toe. De jongeren in deze leeftijdsgroep zijn weer meer gaan roken en drinken....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het Trimbosinstituut publiceert elke vier jaar een onderzoek naar drugs- en genotsmiddelengebruik onder tienduizend tien tot achttien-jarigen. Het nieuwste onderzoek is gedaan in oktober en november 1996 in samenwerking met 32 afdelingen Jeugdgezondheidszorg van de GGD's.

Op de vraag of er in de voorgaande vier weken hasj of marihuana was gebruikt, antwoordde 11 procent van de scholieren van twaalf jaar en ouder bevestigend. De meesten beperkten zich tot een of twee keer blowen, 2,5 procent zei in die periode meer dan tien keer te hebben geblowd.

Directeur prof.dr H. Rigter van het Trimbos-instituut noemt vooral de hernieuwde toename van het roken en drinken zorgwekkend. Een echte verklaring heeft hij er niet voor, al is het mogelijk dat de voorlichting minder intensief is geweest. Hij pleit voor wijkgerichte preventieprogramma's die zich richten op zowel ouderen als jongeren. De recente accijnsverhogingen zijn volgens hem te beperkt geweest om effect te hebben. Volgens Rigter valt de toename van het softdrugsgebruik deels te verklaren uit de toename van het roken.

Het aantal jongeren dat in de vier weken voor het onderzoek rookte, steeg van 24 procent in 1992 tot 28 procent in 1996. Evenveel jongens als meisjes rapporteerden dagelijks te roken: 15 procent ten opzichte van 13 procent in 1992. Jongens roken gemiddeld meer sigaretten per dag dan meisjes.

Het regelmatig alcoholgebruik is na een daling tussen 1988 en 1992 de laatste vier jaar met 10 procent toegenomen tot 52 procent. Meer jongens dan meisjes drinken en jongens drinken ook veel meer glazen. dan meisjes. Bijna een kwart van de jongens en 17 procent van de meisjes zegt in de maand voor het onderzoek minstens eenmaal dronken te zijn geweest.

Sinds het eerste onderzoek in 1984 is de hoeveelheid alcohol die jongeren drinken steeds toegenomen. In 1996 dronk 30 procent van de scholieren bij de laatste gelegenheid meer dan vier glazen. In 1984 was dat 12 procent.

De oudste jongens drinken het meest, gemiddeld acht glazen. Onder de groep twaalf-en dertienjarigen neemt het percentage regelmatige gebruikers toe.

Softdrugsgebruik onder jongeren neemt toe met de leeftijd. Van twaalf- en dertienjarigen heeft 3,2 procent in de afgelopen vier weken voor het onderzoek cannabis gerookt. Bij achttienjarigen is dit 18,4 procent. Bij jongens ligt dit aantal bijna twee maal zo hoog als bij meisjes.

Jongens kopen hun softdrugs vaker, meisjes krijgen het meestal. Een groot deel van de jongeren stopt als ze wat ouder zijn met softdrugs. Het past dan niet meer bij hun levensstijl.

Het harddrugsgebruik onder de jeugd is marginaal. Vrijwel geen enkele jongere gebruikt meer dan een keer per week harddrugs. Een op de vijftig scholieren heeft de laatste vier weken XTC gebruikt. Voor cocaïne en heroïne is dat 1 en 0,5 procent.

Gokken op fruitautomaten is sinds 1992 afgenomen. Het percentage dat vier weken voor het onderzoek had gegokt daalde met 3 procent tot 12 procent. 6 procent van de ondervraagden had in die periode krasloten gekocht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden