Schmitz maakt haast met asielverzoeken

Staatssecretaris Schmitz van Justitie heeft dinsdag de Tweede Kamer toegezegd de stapels hogerberoepzaken voor asielverzoeken voor eind 1998 weg te werken....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

GroenLinks wil dat alle asielzoekers die lang in opvangcentra zitten een verblijfstatus krijgen. D66'er Dittrich wil de wachttijd verkorten van drie naar tweeëneenhalf jaar om een voorlopige verblijfstatus te verlenen.

PvdA'er Middel vond de toezegging van partijgenoot Schmitz om de achterstanden weg te werken voldoende. 'Het is een keuze om een asielprocedure te beginnen en om in beroep te gaan. Je weet dan dat het een tijdje zal duren.' Schmitz onderschreef die stelling. 'Als asielzoekers lang blijven doorprocederen, is dat niet de schuld van de overheid.' Ook de VVD voelt niets voor de ideeën van GroenLinks en D66.

Schmitz kreeg complimenten voor het de snelle wegwerking wegwerken van de achterstanden van asielaanvragen. Vorig jaar verbond zij haar politieke lot daaraan. 'Eenzelfde intentie wil ik uitspreken om de achterstanden weg te werken bij de rechtbanken', zegde zij de Kamer toe.

Schmitz zei zich te realiseren dat slechts dit project succesvol was, maar dat er nog veel problemen zijn op te lossen. Behalve de achterstanden bij de Vreemdelingenkamers, blijkt het bijvoorbeeld nog lastig om uitgeprocedeerde asielzoekers het land uit te zetten.

De Kamer hamerde erop dat de leefomstandigheden in de centra worden verbeterd. Schmitz zegde dat toe.

Er komen honderd woningen vrij voor asielzoekers die psycho-sociale problemen hebben. Ook worden de kamers afgestemd op de gezinsgrootte en komen er meer mogelijkheden om nuttige werkzaamheden buiten het asielzoekerscentrum te verrichten.

Schmitz stuurt in maart een notitie naar de Tweede Kamer over hoe asielzoekers het land moeten worden uitgezet. Bij uitzetting spelen ambtsberichten van het ministerie van Buitenlandse Zaken een grote rol. Die gaan over de veiligheid van het land waar de uitgeprocedeerde asielzoekers naar zouden moeten terugkeren. Die berichten liggen onder vuur omdat ze niet objectief zouden zijn.

Daarom wil D66'er Dittrich een onafhankelijke commissie instellen die eerst een ambtsbericht moet goedkeuren. Hij kreeg geen steun. De Hoop Scheffer van het CDA vond het een 'dwaas plan' omdat Buitenlandse Zaken politiek buiten spel zou worden gezet. Schmitz wilde wel toezeggen om met andere landen in Europa gegevens uit te wisselen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden