Scharrelkip

De Volkskeuken probeert lezers vaak over te halen tot het eten van scharrelvlees. Dat is lekkerder en aardiger voor dieren....

Hoeveel lezers kopen er na onze aansporingen alleen nog maar scharrelvlees? Niet zo heel veel, waarschijnlijk. De meerderheid vindt 'diervriendelijk' vlees te duur, of te moeilijk verkrijgbaar.

Als je in een grote stad woont en twee flinke inkomens hebt, heb je makkelijk praten. Maar een gemiddelde huisvrouw in de provincie moet het meestal doen met de aanbiedingen in de plaatselijke supermarkt.

Vaak is dat kip. Geen hoogbegaafde montessori-zevengranenkip met een chic loodje om haar poot, maar een ordinaire batterijkip. Soms een hele, soms poten en somsfilets. Koop die filets maar niet, want die smaken echt naar niets. Maar de rest is best lekker, als je bij de bereiding een paar kunstgrepen hanteert.

Koop bouten. Vier, zes of acht. Koop ook een pak karnemelk. Karnemelk maakt een gewone kip heerlijk mals en zacht. Giet de karnemelk in een grote kom, pers tien tenen knoflook uit en roer die door de karnemelk, samen met twee volle eetlepels pittige mosterd en een eetlepel Chinese sojasaus.

Hak alle kippenbouten in tweeën, zodat je dijtjes en pootjes krijgt. Leg ze in de kom karnemelk, zorg dat ze allemaal onder staan en laat alles een etmaal in de ijskast staan. Neem de volgende dag de kipstukken uit de marinade en droog ze goed af. Leg ze met de velkant boven op een ingevet bakblik. Verwarm de oven voor op 210 graden.

Bestrijk de kip met een mengsel van gesmolten boter en olijfolie en zet het bakblik in de hete oven. Prik na een halfuur met een vork diep in een stuk kip: als het uitlopend vocht helder is, is de kip gaar. Zo niet, laat dan nog vijf à tien minuten braden.

Ook een hele batterijkip is makkelijk en goedkoop op te waarderen. Stop een halve citroen in zijn buik, een teen geplette knoflook, wat peper en een kippenbouillonblokje. Smeer de kip in met olie. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Leg de kip in een braadslee, en nu komt het belangrijkste, met haar borst naar beneden. Het vetste deel van de kip ligt nu boven, en het vet daaruit loopt tijdens het braden in de borst, die daardoor niet uitdroogt.

De kip moet 20 minuten per pond braden, plus een half uur. Dat betekent voor een kip van anderhalve kilo anderhalf uur. Laat de kip het eerste uur op haar borst liggen, en de resterende tijd op haar rug, om de borst mooi te bruinen.

Van dit ondersteboven braden knapt een matige kip behoorlijk op.

Neem tot slot de kip uit de pan, blus het braadvocht af met een scheut marsala en laat even inkoken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden