Schandaal in A'dam eist meer koppen

Hans Res, CDA-wethouder in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost, is het derde slachtoffer van de affaire met misbruikte raadssubsidies. PvdA en VVD hebben dinsdag het vertrouwen in hem opgezegd....

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Eerder deze week werd zijn opvolger als fractievoorzitter, Lucy Spee, door het bestuur van het Amsterdamse CDA aan de kant gezet. Ook zij vulde haar inkomen aan met maandelijks 1250 euro uit de subsidiepot, die is bedoeld om fractiewerk te financieren. Spee volgde medio vorig jaar Res op als fractievoorzitter in de Amsterdamse gemeenteraad. Res werd wethouder in Zuidoost.

In mei trad wethouder van financiën Huffnagel af, nadat bekend was geworden dat hij als fractievoorzitter van de VVD maandelijks duizend euro aan extra inkomsten had ontvangen. Hij had verzuimd deze vaste vergoedingen fiscaal te verrekenen. Zijn verdediging werd destijds door Lucy Spee zwak en niet overtuigend genoemd; Spee ontving, zo blijkt nu, meer dan Huffnagel.

De val van de lokaal prominente CDAers, drie maanden nadat het gesjoemel met belastinggeld was uitgelekt, is het gevolg van een onafhankelijk onderzoek dat het lokale partijbestuur heeft laten uitvoeren. De uitkomsten zijn maandag bekendgemaakt.

De onderzoekers oordelen dat Spee en haar drie fractiegenoten, onder wie de man die achter de schermen de fractie leidt, Jeroen de Graaf (tevens adviseur van minister De Geus), hun integriteit in gevaar hebben gebracht door jarenlang onrechtmatig hoge onkostenvergoedingen aan te nemen; 1250 euro voor Spee en 650 euro maandelijks voor de overige fractieleden. Naïef en onprofessioneel, voegde het partijbestuur eraan toe. Het onderzoek betrof tevens Spees voorganger Res.

Spee kreeg op haar Italiaanse vakantieadres te horen dat zij per direct kon vertrekken. Haar drie fractiegenoten worden voor straf bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar op een onverkiesbare plaats gezet.

Gisteren kwamen de coalitiepartners van het CDA in stadsdeel Zuidoost in actie. De fractievoorzitter van de PvdA, Harry Verzijl: Ik heb nog niet met mijn fractiegenoten kunnen overleggen, maar ik vind dat Res weg moet. Ik wil geen zaken doen met een bestuurder die volgens zijn eigen partij niet integer is en onrechtmatig heeft gehandeld. Als hij niet uit zichzelf opstapt, zorg ik wel dat hij weggaat. De fractievoorzitter van de VVD, Maria Tiggelaven, denkt er net zo over: Res is niet langer te handhaven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden