Sanquin tegen homobloedvoorstel D66

Sanquin, de organisatie die de bloedvoorziening in Nederland verzorgt, is niet blij met het voorstel van D66 om homo's niet langer op basis van hun seksuele geaardheid uit te sluiten van het doneren van bloed. Dat meldt een woordvoerster vandaag.

D66'ers vinden de huidige praktijk discriminerend, omdat bloed sowieso medisch wordt gecontroleerd. Foto © ANP

Een grote meerderheid op het D66-congres steunde dit voorstel zaterdag. Sanquin vreest echter dat 'de veiligheid van de bloedvoorziening hierdoor aantoonbaar schade zal lijden'. Volgens de bloedleverancier komen hiv- en soa-besmettingen aantoonbaar vaker voor bij mannen met homoseksuele contacten dan bij heteroseksuelen. 'Alle bloed wordt voordat we het aan een ziekenhuis geven uitvoerig getest', legt de zegsvrouw uit. 'Maar er is een fase van een paar weken waarin een besmetting nog niet kan worden ontdekt. Ook dat risico sluiten wij liever uit.'

Het maakt niet uit of een potentiële homoseksuele bloeddonor monogaam zegt te zijn of niet. Sanquin krijgt regelmatig nieuwe cijfers over hiv- en soa-besmettingen onder homoseksuele mannen. 'Die cijfers geven op dit moment geen enkele aanleiding tot versoepeling van het beleid.'

De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) gaf Sanquin in 2007 gelijk in deze afweging. Het oordeel luidde dat het uitsluiten van homo's weliswaar een vorm van discriminatie is, maar wel een vorm die gerechtvaardigd is gezien het grote risico dat patiënten lopen als ze besmet bloed krijgen.

Ook onder hetero's zijn er overigens bepaalde risicogroepen die geen bloed mogen geven. Het gaat dan bijvoorbeeld om hetero's die betaalde seks hebben gehad, die seks hebben gehad met een hemofiliepatiënt of hetero's die seks hebben gehad met mensen afkomstig uit Afrikaanse risicogebieden.

Nederland telt op dit moment in totaal 400.000 bloeddonors. Dat aantal is voldoende, aldus Sanquin, om te voldoen aan de vraag naar bloed. In onder meer Zweden en Spanje is recent ook discussie geweest over het toch toelaten van homoseksuelen als bloeddonors. Maar voor zover bij Sanquin bekend is dit nog niet doorgevoerd. De Raad van Europa doet binnenkort ook een uitspraak over dit onderwerp.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden