Sanne Deurlo

Postuum Sanne Deurloo

Sanne Deurloo (1967-2019): ‘Eberhard van der Laan van de wetenschapsjournalistiek’

Sanne Deurlo Beeld Suzanne Blanchard

Sanne Deurloo was de vraagbaak van de wetenschap. Van vragen stellen maakte ze haar beroep. Bij NEMO wilde deze immer optimistische powervrouw wetenschap toegankelijk maken voor een jong publiek, zonder te versimpelen.

Een van de laatste vragen die ze als wetenschapsjournalist wilde beantwoorden, was het aantal dagen dat de mensen op deze aardbol nog zouden kunnen ademen, als alle planten en bomen zouden zijn verdwenen. ‘Enkele dagen’, was de conclusie, ‘met de nodige nuanceringen omdat rottende planten ook zuurstof zouden vergen’, vertelt haar collega Jeroen Wiegertjes bij NEMO Kennislink.

Deze levensvragen interesseerden hoofdredacteur Sanne Deurloo. ‘Echt nieuws vind je vooral in de wetenschap en de kunst, omdat daar dingen werkelijk voor het eerst worden uitgevonden en bedacht’, zei ze.

Maarten Keulemans, die haar in 2007 opvolgde als eindredacteur van het maandblad Natuurwetenschap & Techniek (NWT) en die nu bij de Volkskrant werkt, omschrijft haar als een intense powervrouw met een onverwoestbaar zonnig humeur. ‘Mijn NWT-collega Arnout Jaspers noemde haar de Eberhard van der Laan van de wetenschapsjournalistiek en dat is precies raak: Amsterdams, onontkoombaar belangrijk, en overweldigend sympathiek.’ Haar broer Simon Deurloo zei op de crematie: ‘Ze zei dat het glas niet half leeg was, zelfs niet half vol, ‘als we het overgieten in een kleiner glas, is het glas weer vol’.’

Dat optimisme had ze nodig. Eind 2017 werd kanker bij haar vastgesteld. Eerst werd de ene borst geamputeerd en toen de andere. Ze kreeg chemo en bestraling. Ze leek te herstellen. Als wetenschapper fascineerde de ziekte haar, zoals die haar als persoon ook beangstigde. Ze wilde er eigenlijk over schrijven. Maar dat lukte niet meer doordat ze te ziek werd. Uiteindelijk won de kanker en besloot ze 29 juni tot euthanasie. Sanne Deurloo werd maar 51 jaar, dezelfde leeftijd als waarop haar oudste broer Ruben overleed aan een alcoholprobleem.

Ze werd geboren als een van de drie kinderen in een links-progressieve lerarenfamilie. Op de cijferlijst van het einddiploma op het Amsterdamse Barlaeus Gymnasium had ze als enige onvoldoende een 4 voor scheikunde. Ze besloot dat ze juist van dat vak alles wilde weten en ging daarom scheikunde studeren. Het tekende haar weetgierigheid.

Na haar studie werd ze vrijwilliger bij een blad over energiebesparing.  Later kon ze een baan krijgen bij het Chemisch Weekblad en het maandblad NWT. In 2007 stapte ze over naar NEMO Science Museum in Amsterdam, waar ze manager werd voor tentoonstellingen. In 2012 werd ze hoofd van de website NEMO Kennislink. Ze voelde zich daar als een vis in het water, omdat ze wetenschap toegankelijk moest zien te maken zonder die te versimpelen. Haar motto was een uitspraak van Einstein: maak het zo eenvoudig als mogelijk is, maar niet eenvoudiger.

Ze stelde ook een aantal vragenboeken samen met haar redactie (Waarom worden mannen kaal?, Waarom drinken we zoveel koffie?). ‘Maar het waren niet alleen weetjes en ideetjes. Ook moest er een wetenschappelijk onderbouwde uitleg bij’, zegt collega Wiegertjes. Ze wilde dat daarbij wetenschappers met verschillende specialisaties samenwerkten. Haar beroepsgroep liep met haar weg, zo blijkt uit het feit dat ze voorzitter werd van de Vereniging voor Wetenschapsjournalistiek en –communicatie Nederland. Met haar natuurlijk charisma sprak ze ook veel op de radio.

Op haar 38ste jaar brak ze met haar partner. Toen ze een nieuwe relatie aanknoopte, kreeg ze op haar 43ste alsnog een dochter. Ze geloofde heilig dat haar leven wordt voortgezet in de ‘gedachten van anderen’.

‘Het leven was een feest. En nu is de dood een feest’, waren haar laatste woorden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden