Sandwich met barbebue-vlees

Sylvia Witteman


Ingrediënten

Koude resten van de barbecue, dwz gegrillde biefstuk, lamskoteletten, hamburgers, eigenhandig bereid en krachtig gemarineerd
Schijven rauwe rode ui
Kruidenboter, zelf gemaakt met peterselie, knoflook e.d.
Mosterd
Krakend vers stokbrood


Er is wel een en ander mede te delen over het ontruimen van een Frans vakantiehuisje. Het ganzenvet zit immers in de gordijnen, de puissante rozemarijnstruik in de tuin is uitgedund tot een dor stronkje, en het opportunistische hondje van de verhuurder is zó tot ontploffens toe met kliekjes vetgemest dat het bijna door de pootjes zakt.

Een drieweeks verblijf in een Frans vakantiehuisje geeft elke dag wel aanleiding tot krachtig Boodschappen Doen. Onder het mompelen van laffe teksten als 'het wc-papier is geloof ik een beetje op' reed ik dagelijks naar zo'n heerlijke hypermarché, om uren later terug te keren met kratjes oesters, blikken kostelijk verduurzaamd slachtafval, complete messensets en de incidentele excuus-opblaasboot, verluchtigd met loensende zeepaardjes in de onwaarschijnlijkste neonkleuren: dit laatste om op te wegen tegen de veertien paarse OHRA-krokodillen in een zwembad vol kinderen die stuk voor stuk Feline of Valentijn heten. Wel handig, want aan die poel vol jeunesse doree kun je tenminste je ijsjes en chips kwijt, waarna je een excuus hebt om opnieuw naar de plaatselijke Champion of Leclerc te rijden.

Intussen nadert onherroepelijk de laatste dag van de vakantie. Het enige dat écht op is, zijn de pleisters, en de inhaligheid toont zich nog beschamend in de uitpuilende ijs-, vries- en voorraadkasten. Vlees, vooral veel vlees, ettelijke pakjes boter en raar veel uien.

Een allesomvattende barbecue is gauw aangericht, even flink aanpappen met over- en achterburen helpt ook. De volgende ochtend restte de galmende kater, het besef van onvermijdelijk vertrek plus de door een onbekende goede ziel in alufolie gefrommelde berg half opgegeten burgers, karbo's en biefstukken. Een soepkom vol kruidenboter, ook nog. De hele handel tersluiks achter de rododendrons flikkeren leek aanlokkelijk. Maar dapper maakte ik iets voor onderweg dat uitstekend bleek te smaken.


Bereidingswijze

Snijd al het vlees in dunne plakjes. Snijd het stokbrood in de lengte open, besmeer het aan één kant met de kruidenboter een aan de andere kant met mosterd. Beleg één kant met het vlees, leg daar bovenop een hele hoop uiringen, en leg de andere broodhelft er op. Pak het gevaarte stevig in folie, laat een paar uur antichambreren op de hoedenplank en snijd het ter hoogte van de Parijse périphérique aan hompen. Drink er lauwwarme orangina bij.

Sylvia Witteman


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden