Samosa's

Kent u samosa's? Vast wel. Dat zijn die driehoekige gefrituurde deegdingetjes met een vulling waarin aardappel en doperwt de meest herkenbare ingrediënten zijn. Samosa (samoosa) is de Indiase naam, maar dat is slechts een van de vele varianten van de snack die heel Centraal-Azië als zijn bakermat heeft. Ook buiten Azië is hij, net als de loempia, razend populair geworden als snelle hap bij een snackbar of straatstalletje. Zo populair dat de islamistische beweging Al Shabaab in Somalië er een banvloek over heeft uitgesproken. De sambuusa - zoals hij daar heet - zou te westers zijn en de driehoekige vorm zou een symbool zijn van de christelijke drie-eenheid.

Pay-Uun Hiu
null Beeld

Ingrediënten

Voor twee personen:
olie
stukje gember, geschild en fijngehakt
1 à 2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode peper, van zaadjes ontdaan en fijngehakt
1 ui, gesnipperd
2 theel kerriepoeder
250 gr (vega)kipstukjes
200 ml kokosmelk
2 djeroekperoetblaadjes
scheut bouillon
handje doperwten (diepvries)
citroensap
zout, peper
Die maatregel hadden ze vorig jaar al afgekondigd, maar begin deze maand stond hij in de krant in een reeks van rigide acties van Al Shabaab in Somalië, zoals lijfstraffen voor het kijken naar voetbal op tv en voor vrouwen die beha's dragen. Ook op het bereiden en eten van sambuusa's staan strenge straffen.

Het is dat rijtje van verboden en sancties dat het geheel voor vrijdenkende westerlingen even gruwelijk als bizar maakt, maar merkwaardige voedselverboden zijn van alle tijden en alle landen. De mens is wat hij eet, leerde ik op de middelbare school. Je leert de mens echter nog beter kennen door wat hij principieel níét eet, zeker wanneer hij die overtuigingen als strikt gebod aan anderen oplegt.

Misschien is het idee van Bhutan dan zo gek nog niet. Vlees eten is in dat land niet verboden, maar een belangrijk criterium voor welvaart is het bruto sociaal geluk. Kippen, eenden en kalkoenen in kooien zijn niet gelukkig, dus nu is er een verbod om die dieren in kooien te houden. Of je daarmee dus ook gelukkige kipschotels maakt, valt te betwijfelen. Zelf neem ik voor een snelle kipcurry liever de vleesloze kipstukjes van de vegetarische slager (devegetarischeslager.nl).

Verhit de olie in een braadpan, fruit gember, knoflook, rode peper en ui samen met de kerrie. Bak de kipstukjes mee tot ze ietsje gebruind zijn. Voeg kokosmelk toe en de djeroekperoetblaadjes. Laat ietsje inkoken en voeg wat bouillon en de erwtjes toe. Laat ca. 20 minuten op zacht vuur pruttelen. Breng op smaak met een scheutje citroensap, zout en peper. Eet met rijst en groenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden