Samen met vader een leuk dagje bij Ajax

De Toekomst, het jeugdcomplex van Ajax, beleeft de week van illusies, verwachtingen én onbevangen voetbalplezier. Ruim 1700 kinderen laten op de traditionele instuif zien hoe goed ze kunnen voetballen....

Van onze verslaggever Willem Vissers

De vader uit Hilversum vertelt dat hij niet verwacht dat zijn zoon, lid van Victoria, straks Ajacied is. Nee, het is krokusvakantie en samen willen ze een leuke dag beleven. De jongen is klaar met zijn partijtje en vader vindt dat hij goed heeft gespeeld. Wat wil je eten?, vraagt pa.

Moeders en vaders aaien hun kind over de bol, wensen succes, kopen grote bakken frites en energie-drankjes. Sommigen zijn zenuwachtiger dan hun kroost. Jammer dat het regent. Jammer voor de foto's en de video-opnames.

Opvallend is de discipline bij ouders én kinderen. Weinig geschreeuw, wat je wel hoort van ouders langs het sportveld. Dat komt mede, legt directeur opleidingen Hans Westerhof uit, omdat ze in de kantine zijn toegesproken. Daarna zijn de jongens naar de kleedkamer gegaan en zijn de overgooiers uitgedeeld. Al met al maakt dat toch indruk. 'Maar inderdaad: uit liefde voor hun kinderen kunnen ouders veel verpesten', zegt Westerhof.

Wie tijdens de partijtjes op het kunstgras bij alle scouts en trainers van Ajax, onder wie Gerrie Mühren en Heini Otto, in de smaak valt, heeft kans dat hij terug mag komen.

Het is leuk om de partijtjes te aanschouwen. Er zijn jongetjes die acties van zichzelf becommentariëren, er zijn linkspootjes en puur rechtsbenigen, donkere pingelaartjes, ventjes met een brutale oogopslag en verlegen knulletjes, een blanke bonenstaak die de bal van maakt niet uit welke afstand in het doeltje schiet. Er is een technisch begaafd jongetje met een keppeltje dat met een touwtje vastzit onder de kin. Kortom, het is een afspiegeling van Amsterdam en omstreken.

Hoewel: Westerhof vermoedt dat sommigen van verder komen dan de zestig kilometer rond de hoofdstad, de regio waarin Ajax scout. 'Sommigen praten wel erg Limburgs. Ze zullen hier wel een tante in de buurt hebben wonen.'

En misschien zijn blanke kinderen ietsje oververtegenwoordigd. Dat kan komen, denkt Westerhof, omdat hun ouders makkelijker de weg vinden naar de bank die sponsor is van Ajax. Bij die bank lagen de inschrijvingsformulieren voor de instuif. 'Maar ík kijk hoe iemand schiet en kopt, niet naar de kleur.'

Min of meer geslaagde profs als Landzaat, Witzenhausen, Offenberg, Louhenapessy en Splinter, kwamen via de open dagen bij Ajax binnen.

Jeugdtrainer Henk van Teunenberg werkt al een jaar of dertig bij de club. Hij vertelt dat de opleiding strakker is georganiseerd dan vroeger. Maar liefst 26 mannen scouten voor Ajax. Een talent ís meestal al ontdekt, daarvoor is de instuif eigenlijk niet meer nodig. Maar soms komt er nog iemand aanwaaien die niet bij een club zit, omdat hij op straat voetballen voldoende vindt of omdat moeder de contributie voor een vereniging te hoog vindt.

Van Teunenberg dateert nog uit de tijd dat niemand had gehoord van TIPS, het selectiesysteem dat Ajax tegenwoordig hanteert; een afkorting die staat voor Techniek, Intelligentie, Persoonlijkheid, Snelheid. Met enige zelfspot zegt Westerhof dat ook Cruijff, Bergkamp en Van Basten zijn doorgebroken zonder TIPS. 'En Henk', zegt Westerhof, 'heeft genoeg aan zijn timmermansoog.'

Westerhof, lachend, over de jongens van acht tot twaalf jaar op de instuif: 'Niemand geeft op dat hij linksback is. Nee, het zijn allemaal midvoors en rechtsbuitens. Dan denken ze toch meer kans te maken.' Toch vreemd is dat, want Ajax kan best een goede linksachter gebruiken.

Westerhof vertrekt straks naar Willem II, waar hij weer hoofdtrainer wordt. Hij was dan drie jaar directeur opleidingen van Ajax en is wel eens bekritiseerd omdat de laatste jaren nauwelijks eigen spelers zijn doorgebroken. Westerhof weerlegt: twintig jongens uit de jeugd hebben in zijn tijd een contract gekregen en over hun kwaliteiten bestond unanimiteit. Hij noemt Hosé, Van der Meyde, Lanzaat, Bobson, Mokoena, nog een paar anderen. Probleem is dat ze zo moeilijk doorbreken in het eerste elftal. De opleiding verlengen is het adagium.

Maar de problemen die Westerhof nu signaleert, zijn niet besteed aan de jongens die deze week hun kunsten vertonen op De Toekomst. Zij hopen slechts dat ze op een mooie dag écht bij Ajax mogen voetballen, voor langer dan één dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden