Sambal goreng telor

Onno Kleyn


Ingrediënten

5 kemirinoten
1 ui, fijngesnipperd
scheutje neutrale olie
4 tenen knoflook uit de knijper
1 à 2 eetlepels sambal oelek
2 plakjes verse laos
1 dikke theelepel verse trassie (of 1/2 gedroogde)
1 stengel citroengras (sereh)
4 djeroek poeroetblaadjes
1/2 theelepel bruine suiker
1 theelepel asem (tamarindepasta)
50 gram santen in blokvorm (kokosmelk)
zout
7 hardgekookte eieren


Hoe kan ik mijn dubbele gevoelens over de Indonesische keuken op papier zetten? Het smaakt glorieus, maar de recepten komen steevast uit een toverboek, waslijsten met ingrediënten waarvan ik me telkens verbaas dat er geen hagedissentongetjes, adderbloed en bij volle maan geplukte duivelswortel bij staan. Onlangs schreef ik al hoezeer ik Lonny bewonder. Van hem vermoed ik namelijk dat hij niet alleen al die tropische blaadjes, wortels, noten en zaden in een pan gooit, maar ook nog weet waarom. Ik weet dat niet. En ik wantrouw het, denk telkens 'dat moet toch eenvoudiger kunnen'. En dan bedoel ik niet een zakje Conimex kopen.

Die verzuchting had een heel prettig effect, trouwens. Mijn vriendin Monique, die me in het kookhobbyen voor was en mij op mijn 19de al toonde dat je champignonsoep zelf kunt maken, nodigde me uit voor een rijsttafel. Achteraf weet ik nog niet of zij, net als Lonny, begrijpt waarom er zo veel ingrediënten nodig zijn, maar dat komt doordat ik geheel omver geblazen was door de daverend lekkere smaken. Het laatste restje journalistieke geest heb ik met wijn weggespoeld.

Moniques eieren in saus, sambal goreng telor, zijn een reis naar de toko waard.


Bereidingswijze

Stamp de kemirinoten fijn in een vijzel. Bak de ui in een scheutje olie tot hij een bruin kleurtje krijgt; glazig is niet voldoende. Doe de kemiri erbij en bak even mee. Voeg de rest van de ingrediënten toe, plus 2 dl water. Breng aan de kook en laat onafgedekt een paar minuten zachtjes pruttelen. Pel de eieren, snijd ze in de lengte door en leg ze in een schaal. Schenk er de saus overheen.

Heerlijk, heerlijk, heerlijk, en schoorvoetend wil ik wel toegeven dat die lange lijst van de toko nodig was. Maar hola, sla ik Lonny's Complete Indonesische Keuken open, en staat er een recept voor sambal goreng telor in dat negen ingrediënten bevat in plaats van Moniques twaalf! Geen kemirinoten, geen tamarinde, geen djeroek poeroet en geen sereh. Nou, aan u de keus. Rijk of bescheiden, complex of simpel, Monique of Lonny.

Onno Kleyn


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden