Salafisme is vijand van elk rationeel mens

Femke Halsema heeft niet in de gaten dat ze de uitroeiing van het salafisme, een radicale islamitische stroming, steunt. Dat is onnozel, vindt Afshin Ellian....

Afshin Ellian.

Volgens de leider van GroenLinks ben ik een agressief en ondemocratisch persoon (Forum, 7 juli). Dit is toevallig ook de mening van de salafistische imam Fawaz Jneid van de As Soennah moskee in Den Haag. Femke Halsema schreef dat de uitspraak van Fawaz – ik was volgens hem een kwaadaardig gezwel – weerzinwekkend en bedreigend was. Maar volgens haar was mijn uitspraak dat het salafisme moet worden uitgeroeid ook weerzinwekkend en bedreigend voor de imam.

De vraag waar Halsema omheen draait, luidt: is het islamofascisme op dit moment niet de grootste bedreiging voor islamitische en niet-islamitische landen? Het salafisme is een zeer strenge benadering van de islam, de grondslag van alle terroristische en totalitaire bewegingen. Zoals het salafisme van plan is door zowel missionaire als militaire activiteiten de democratische manier van denken en leven in en buiten de islamitische wereld uit te roeien, zo zijn de westerse landen ook bezig het salafisme te bestrijden, en wel dusdanig dat er niets van zal resteren. Zelfs een postmodernistische, bijna nihilistische vrouw als Halsema is in al haar handelingen – zowel privé als professioneel – bezig met het uitroeien van het salafisme, en dat weet Fawaz perfect. Daarom propageert hij elke dag tegen ons democratische bestel.

Ik hoop niet dat de pacifist Halsema nu een nachtmerrie krijgt: immers, zij denkt dat zij nog in een vreedzame dialoog verkeert met het islamofascisme. Maar zij vergist zich. Halsema ondersteunt immers het bouwen van meisjesscholen in Afghanistan. Ook ondersteunt zij het geven van goed onderwijs aan Afghanen: biologieles over het menselijke DNA, geschiedenisles over de Holocaust, over vrijheid van godsdienst, over menswaardige strafsystemen, over hoe verwerpelijk het is wanneer vrouwen worden gestenigd. In de ogen van een salafist steunt Halsema de ideologische uitroeiing van het salafisme.

Het is niet zo ingewikkeld om in het salafisme een existentiële vijand te zien, althans niet voor een gemiddeld rationeel mens. Maar het is extreem moeilijk voor een postmodernistische, lieve onnozelaar. Vandaar dat Halsema vindt dat de uitspraak ‘het salafisme moet met tak en wortel worden uitgegroeid’ een agressieve en weinig democratische opvatting uitdraagt.

Wat zou zij gedaan hebben in de jaren dertig van vorige eeuw? Gelet op wat zij in haar bijdrage zegt, zou zij toen de volgende uitspraak hebben gedaan over compromisloze antifascisten zoals Leon de Winter: ze frustreren het debat.

Maar De Winter (Forum, 3 juli) frustreert het debat niet. Eén blik op het handvest van Hamas of één minuutje kijken naar de televisiezender van Hamas, en elk redelijk mens concludeert wat De Winter geconcludeerd heeft: hier zijn antisemieten bezig. Hij heeft dus gelijk wanneer hij schrijft dat wie Hamas als gesprekspartners wil erkennen, met antisemieten heult.

Halsema leeft in het land van ooit, om de filosofe Ayaan Hirsi Ali te parafraseren. In dat land denkt Halsema dat het wat uitmaakt wanneer zij tegen een salafistische Taliban zegt: ‘Hé, geen wapen dragen, anders ben je erg stout’ (of is hier de filosofe Heleen van Royen aan het woord?). Halsema’s ondraaglijke onnozelheid zal zeker de geschiedenisboeken halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden