Salade van tuinbonen en artisjokken met geitenkaas

Onno Kleyn


Ingrediënten


Voor 4 personen
handje verse munt, in reepjes
200 gram geitenkaas of Griekse feta, in stukken
goede wijnazijn
goede olijfolie
2 eetlepels gedroogde tomaten op olie
1 citroen
4-6 kleine artisjokjes
1 kg tuinbonen in de peul


Het is groentetijd. Primeurtijd. Tenminste, hier in de Languedoc, waar de zonneroosjes roze blozen in de ruige velden en de wijnstokken parmantig hun eerste groene blaadjes uitsteken.

Op de markt worden kleine artisjokjes verkocht, groen en aan het eind naar buiten krullend als dikke tulpen, of bijna zwart paars en gesloten. De asperges zijn wit met violette uiteinden, en naast de verse tuinbonen liggen ook al de eerste doperwtjes in de peul (daar kom ik, zoals elk jaar, in juni op terug).

We zijn op zoek naar een huis hier, maar dat valt niet mee. Alles is te duur. Maar we laten ons niet op de kop zitten; de zoektocht zelf is uiterst aangenaam. Ook al wilden we helemaal geen huis, dan nog zou je zo'n queeste kunnen overwegen. Huis bekijken, nog een, en dan 's avonds bij de pastis zwaar bomen over de pro's en contra's.

Vervolgens moet er gegeten worden, vooralsnog in de tuin van het huurhuis. Iets optimistisch, iets voorjaarsachtigs, iets dat past bij veel koude rosé van Saint-Chinian of de Pic Saint-Loup. Des primeurs!

Salade de fèves aux artichauts et chèvre: dop de tuinbonen. Breng een grote pan water aan de kook en blancheer ze circa 6 minuten. Proef: te knapperig is niet lekker, te slap uiteraard ook niet. Doe ze meteen in koud water. Laat afkoelen en daarna uitdruipen in een vergiet. Meng met zout.

Knijp een citroenhelft uit in een kom water. Snijd de artisjokken in de lengte in kwarten en dompel ze in het water tegen het verkleuren. Snijd het `hooi' uit de binnenkant, als dat er al is. Verwijder zonodig de hardste buitenste blaadjes en knip van de rest de punten af; allemaal alleen als ze oneetbaar hard zijn. Dompel telkens in het zure water.

Kook de artisjokken in ruim water met citroensap beetgaar, en doe er verder hetzelfde mee als met de tuinbonen.

Snijd de gedroogde tomaatjes aan kleine flintertjes. Leg de tuinbonen en artisjokken op de borden en sprenkel er zuinig azijn en flink olie over. Doe de tomaat erbij en verdeel de kaas erover. Garneer met munt en meer olie.

Onno Kleyn website


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden