Salade van Sweetgreen


Ingrediënten


Voor 3 tot 4 personen
een borrelglaasje rode wijnazijn
twee borrelglaasjes olijfolie
een teentje knoflook, gesnipperd
een klein uitje, gesnipperd
een flinke handvol geschaafde amandelen
1,5 ons ontbijtspek in plakjes
1 ons champignons
3 ons spinazieblaadjes
een eetlepel dunne honing
een eetlepel Zaanse mosterd


Het leven wordt er niet eenvoudiger op. Zo woon ik in Bethesda, een klein, tegen Washington aanleunend stadje met uitsluitend rijke, blanke intellectuelen met navenante behoeftes. Het bruisend centrumpje van Bethesda behelst dan ook een breed scala aan restaurants, waar fervent wordt geluncht door winkelende dames uit de betere prijsklasse. In Bethesda kun je sushi krijgen, organisch sorbetijs van 5 dollar per bolletje, oesters bij de Franse bistro, mosselen bij de Spaanse tapasbar, minisateetjes bij de Thai, maar toch voornamelijk heel veel luxe salades.

Uiterst populair is slarestaurant Sweetgreen: je krijgt daar een grote kom vol rauw gebladerte, desgewenst opgedirkt met brokjes kip, kaas en wat dies meer zij, en aangemaakt met een dressing naar keuze. Die salades zijn gezond en best lekker, dus lunch ik vrijwel elke week wel een keer bij Sweetgreen. Tenminste, dat dééd ik. Een maand geleden werd er pal naast deze drukbeklante saladbar een filiaal van Five Guys geopend, de beste hamburgerketen van Amerika.

Heerlijke sappige rulle burgers, overdekt met champignons, uitjes en zelfgemaakte augurkjes, geserveerd met de allerlekkerste frites. `De willy wonka van het fast food' wordt Five Guys genoemd, en terecht. Elke keer als ik nu onderweg ben naar Sweetgreen, moet ik langs Five Guys, en kan ik me niet beheersen en ren ik naar binnen om me vol te proppen. Bij Five Guys loopt het storm, en bij Sweetgreen is het stil geworden. Nee, het leven is niet eenvoudig. Maar ach, het is nu ook eigenlijk veel te koud om sla te eten.

Behalve deze: rooster de amandeltjes al omscheppend goudbruin in een droge koekenpan. Laat ze afkoelen. Snijd de champignons in dunne plakjes. Bak de plakjes spek krokant uit en neem ze uit de pan. Laat in het spekvet de ui en knoflook zachtjes glazig fruiten. Verkruimel de helft van het uitgebakken spek er over en roer azijn, mosterd, honing en olie erdoor. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en warm alles nog even door. Verdeel de spinazie over vier borden, strooi er de amandeltjes en plakjes champignon overheen en verdeel de overgebleven plakjes spek erover. Giet tot slot over ieder saladebergje een scheut van de warme dressing en dien meteen op.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden