Saffraanrijst

Onno Kleyn


Ingrediënten


Voor 4 personen
paar draadjes saffraan, of een snufje poeder een grote ui, in dunne plakken beetje olijfolie 200 gram basmatirijst 50 gram pijnboompitten drie eetlepels boter zout en peper


Twee keer drie Michelin-sterren in Nederland hebben we nu, en dat is niet mis voor een klein landje. We mogen dat rustig als een compliment aan onszelf beschouwen. In de tijd dat we nog geen driesterrenrestaurant hadden, spraken de mensen die het weten konden: 'Er komen pas drie sterren als er drie sterrengasten zijn.' En dat zijn mensen die niet alleen centen hebben, maar ook zin om ze naar een kok te brengen.

Drie sterren zijn voor een bedrijf waar alles klopt. Waar de kok nooit een mindere dag heeft, of ruzie met zijn vrouw. Waar de bediening niet een kwartier joviaal bij die vaste gast staat te ouwehoeren en jou negeert, maar iedereen behandelt alsof ze blij zijn dat je gekomen bent. Hoe ze dat doen? Door voldoende mensen in dienst te hebben. Een weergaloze sous-chef bijvoorbeeld, die fantastisch kookt als zijn chef op zijn vrouw loopt te kankeren. Meer dan één superbediener, zodat die vaste gast en jij simultaan gekieteld kunnen worden. Uiteraard wordt er briljant gegoocheld met eerste klas producten.En dat kost geld, een bak geld. Een dineetje bij Jonnie Boer, van een gang of vier met drank erbij, komt op 250 à 300 euro voor zijn tweeën. Blijkbaar zijn er in deze kommervolle tijden voldoende mensen die dat ervoor over hebben, anders bestond de Librije niet meer. Jonnie Boer en Cees Helder, de andere driesterrenkok, vormen het topje van een culinaire piramide.

En die piramide kan niet bestaan zonder een middenstuk en een hele brede basis. Dat zijn al die door ons in stand gehouden Chinezen, Thais, pizzeria's, jarenzeventig bistrots en wat al niet. Ook ons gerommel in de potten en pannen en de interesse in lekkere dingen zijn voorwaarden voor het krijgen en hebben van het culinaire hogeschoolwerk.

'

Graag gedaan, Jonnie', kunnen we naar Zwolle roepen.

Boers echtgenote, maitre van het restaurant, sommelier en geweten, Thérèse, vertelde dat er op de twee vrije dagen thuis niet echt gekookt wordt. '

Nee, dan gaan we uit eten, of we halen Chinees of pizza.' Ter gelegenheid van Jonnie Boers derde ster in de Volkskeuken het advies afdrukken de Chinees of de pizzeria te bellen gaat echter te ver. Daarom een huiselijk, goedkoop recept. Elke dag tien euro uitsparen en in een pot doen, dan kun je na een maand al naar de Librije!


Bereidingswijze

Saffraanrijst: Week de saffraan in twee eetlepels warm water.

Bak in een kleine pan onder een deksel op laag vuur de ui zacht in een drup olijfolie. Ga door tot hij leuk kleurt en draai het vuur uit. Kook de rijst met zout net aan gaar in een minuut of acht, giet goed af en meng met het saffraanwater. Bak de pijnboompitten in de boter tot ze kleuren en voeg de rijst en de ui toe. Verhit al omscheppend door en breng op smaak met peper. Smaakt goed bij gebraden vlees.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden