Sachertaart

Als een Duitser je uitnodigt zum Kaffee, bedoelt hij dat je om vier uur 's middags moet komen. Op dat uur drinken Duitsers koffie met een stuk taart erbij....

Berlijnse oude dames met opzichtige hoedjes en bibberende kleine hondjes gaan in de namiddag graag naar een Konditorei om taartjes te eten. Banketbakkers versieren hier hun gebak nog overdadig met marsepeinen roosjes en guirlandes. Behalve de beroemde, van oorsprong Weense, Sachertaart. Die wordt nooit gegarneerd, en staat daardoor wat saai en bruin tussen al die sprookjestaarten. Desondanks is hij al bijna tweehonderd jaar het populairst en lekkerst van allemaal.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed twee springvormen van 24 cm met ingevet bakpapier. Smelt au bain marie of in de magnetron 200 gram bittere chocolade. Klop 10 eidooiers los met 125 gram lauwe gesmolten boter en roer het door de gesmolten chocola. Sla 10 eiwitten met een snuf zout zonder een spoortje dooier in een brandschone kom volkomen stijf. Voeg, al klutsend, 140 gram witte basterdsuiker en een zakje echte vanillesuiker toe. Roer een derde van dit schuim door het chocolademengsel en spatel daarna de rest van het schuim erdoor. Zeef er, al spatelend, 125 gram bloem overheen, tot er geen spoortje bloem meer te zien is. Verdeel het mengsel over de twee springvormen en bak ze drie kwartier bij 180 graden. Neem ze uit de vorm en laat ze afkoelen.

Maak intussen het glazuur: doe een kwart liter slagroom, 180 gram suiker en een zakje vanillesuiker in een steelpan, breek 150 gram bittere chocola in stukjes en doe die erbij. Laat aan de kook komen en vijf minuten zacht koken zonder roeren. Klop in een kommetje een ei los met drie eetlepels van het warme mengsel, doe alles vervolgens terug in de pan en laat al roerend nog een minuut koken. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Wees niet ongeduldig! Te warm glazuur laat zich niet goed over de taart uitsmeren.

Maak 200 gram abrikozenjam in de blender goed fijn, of wrijf het door een zeef. Smeer de jam op een van de taarthelften en leg de andere erboven op. Bestrijk nu met een ongekarteld mes de bovenkant en zijkanten van de taart dik met het afgekoelde glazuur. Laat de taart minstens drie uur in de ijskast staan, tot het glazuur opstijft. Dien hem op in kleine punten, met een kwak geklopte, ongezoete slagroom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden