Rotterdam stopt met inpakken collectie Wereldmuseum

Het gemeentebestuur van Rotterdam heeft het plan van het Wereldmuseum om 19 procent van de collectie af te stoten (te 'ontzamelen') in de ijskast gezet. Ook de verhuizing van alle collectiestukken uit het depot naar het museum is stopgezet.

Wereldmuseum Rotterdam Beeld Lex van Lieshout  ANP
Wereldmuseum RotterdamBeeld Lex van Lieshout ANP

Wethouder Adriaan Visser (Cultuur, D66) wil eerst de uitkomst van het 'algehele onderzoek' naar het museum afwachten dat hij onlangs heeft aangekondigd. Dit onderzoek moet uiterlijk 2 maart zijn afgerond, blijkt uit een brief die Visser woensdagavond naar de gemeenteraad stuurde.

Ook wil hij weten of het Wereldmuseum nog voldoende geld in kas heeft. Het museum heeft kortgeleden een maand voorschot gevraagd op de gemeentelijke subsidie van 3,1 miljoen euro per jaar. De voorbereiding van een nieuwe tentoonstelling zou duurder zijn uitgevallen dan begroot.

'Alarmbellen'

'Zo'n verzoek komt niet vaak voor', zei de wethouder donderdag tijdens een spoeddebat in de gemeenteraad. Volgens hem zijn er daarom op het stadhuis 'alarmbellen' afgegaan. Om er zeker van te zijn dat het museum over voldoende middelen beschikt, laat hij een 'liquiditeitsprognose' uitvoeren over dit jaar en volgend jaar.

Visser zou binnenkort met de gemeenteraad praten over een advies van de commissie die de ontzamelingsplannen van het museum heeft beoordeeld. De behandeling van dit plan wordt uitgesteld; rond de kunstinstelling leven nog veel vragen.

Ook wordt de depotruimte die het Wereldmuseum huurt, langer aangehouden. De kunstinstelling had de huur opgezegd om kosten te besparen. Omdat het museum veel personeel heeft moeten ontslaan na een forse subsidiekorting door de gemeente, staat een deel van het gebouw leeg. Die ruimte wilde directeur Stanley Bremer gebruiken als nieuwe opslagplaats.

Onderzoek

Visser heeft woensdag het depot laten weten dat het moet stoppen met het inpakken van de collectie, die grotendeels eigendom is van de gemeente. 'Ik wil eerst zeker weten of de beveiliging en de klimaatbeheersing in het museum hetzelfde zijn als in het depot.' De wethouder maakte tijdens het spoeddebat ook bekend dat collectiestukken die Bremer thuis had staan, weer in het museum zijn.

In zijn brief kondigt Visser een onderzoek aan naar het toezicht op musea in de stad. De wethouder kreeg kritiek van oppositiepartijen, omdat hij niet eerder heeft ingegrepen bij het museum. Deze maand bleek dat het Wereldmuseum geen raad van toezicht meer heeft. Benoemingstermijnen van twee leden van de raad zijn verlopen. De wethouder heeft drie waarnemers aangesteld en bij de rechtbank een verzoekschrift ingediend om een nieuwe raad te mogen benoemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden