Roti-shop

Met iedereen had Angelina Ghazi het beste voor; ook met de armen, die haar mevrouw Van Gevenburg noemden...

Angelina Ghazi, op 6 januari op bijna 91-jarige leeftijdoverleden in Amsterdam, was de oprichtster en mamma van delegendarische Havana Bar in Paramaribo. Zij vernieuwde deSurinaamse keuken, was de grondlegger van een keten vanroti-shops en speciaalzaken, kookte voor koningin Juliana enmediteerde dagelijks bij haar huisaltaar, waar Boeddha, OnzeLieve Vrouw van Lourdes, hindoe-goden, Joodse en Islamitischesymbolen vredig bij elkaar stonden. Zij was als hindoe geboren,katholiek opgevoed en als moslim getrouwd. In de vele brieven aanwereldleiders riep zij op tot respect voor andere culturen enreligies, de enige weg naar vrede op aarde.

Zij was de achtste uit een gezin van negen kinderen. Haarvader ging vanuit Nickerie in het noordwesten van Suriname tevoet op zoek naar goud in het oerwoud. Hij bekeerde zich tot hetkatholicisme en Angelina mocht op 14-jarige leeftijd met tweezusjes naar een nonneninternaat, een huishoudschool, van dekatholieke missie voor hindoestanen in Paramaribo. Zij wasleergierig, paste zich makkelijk aan en werd nog op schoolverliefd op een mooie kleermakersleerling, John Ghazi, een moslimvan Irakese afkomst.

Zij trouwden, kregen acht kinderen en begonnen eengroenten-toko. Angelina ging ook roti's verkopen, die zijvolgens eigen recept vulde met erwten, uien en kip. Het werd deeerste roti-shop in Paramaribo. En met succes. De gouverneurvroeg haar de hindoestaanse gerechten te verzorgen bijkoninklijke bezoeken aan Suriname. Minder succesvol was haarSpitfirewijnfabriek. De rijstewijn met tropische vruchtensappenkon niet op tegen de rum waar de blanken aan verslingerd waren.In 1958 opende Angelina de Havana Bar, zij werd de eerstevrouwelijkse barexploitant van hindoestaanse afkomst.

De Havana Bar was geliefd bij zeelieden en militairen. Als ergevochten werd probeerde mamma de 'stoute jongens, mijnkinderen' tot bedaren te brengen. Nooit belde ze de politie. Alsiemand niet meer rechtop kon lopen, brachten Angelina's zonen hemnaar het schip of de kazerne. Ook Maxi Linder, de beroemdsteprostituee uit de Surinaamse geschiedenis, kwam er vaak eenglaasje drinken. Evenals Maxi gaf Angelina veel geld aan dearmen. Ze kreeg de bijnaam 'mevrouw Van Gevenburg'. Ze had altijdzeven of acht weeskinderen in huis en die sliepen - met zijndrieën in één bed - tussen haar eigen kinderen. Niemand hadeigen ondergoed, je pakte wat je nodig had van de waslijn. Somsmochten ze met zijn allen in de Ford Galaxy, de vijf meter langeAmerikaanse slee. Het clubgebouw van de voetbalclub Voorwaartsveranderde Angelina in hotel-restaurant Caravel.

Vóór de onafhankelijkheid in 1975 verlieten Angelina en haarkinderen het land; op één na, Stan, een makelaar die bij gebrekaan buitenlanders de Havana Bar in 1981 sloot. In Amsterdambegonnen Max en Ali, onder toeziend oog van moeder, een tropischespeciaalzaak (met reisbureau) bij de Ten Kate-markt. Harold runteen restaurant bij de Vespuccimarkt en Max opende het AsianCaribean Restaurant achter de Bijenkorf. Angelina bedacht hetmenu. Tot enkele jaren geleden moesten de kinderen enkleinkinderen 's avonds thuis bij haar komen eten. Zij ging nogeen keer terug naar Suriname, vaker naar India waar eenkleindochter een filmopleiding volgde. Zij ontmoette premierIndira Ghandi. Zij was geen messias, maar bad tot haar dood voorvrede en tolerantie. Op Koninginnedag stuurde zij bloemen naarde koningin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden