Roquefort-eierspaghettirand


Ingrediënten


Voor 3 personen
zout en peper naar smaak
100 gram roquefort (in stukjes)
2 fijngesnipperde uien
1 klein gesneden rode paprika
1 klein gesneden groene paprika
1 eetlepel gehakte verse peterselie
4 eetlepels melk
4 middelgrote eieren
200 gram spaghetti
1,5 eetlepel olijfolie
2 eetlepels gekruid paneermeel


Als gevolg van de vogelpest liggen er al tachtig miljoen eieren opgeslagen.Ze mogen, net als de kippen, niet vervoerd worden. Toch leggen de kippen blijkbaar zoveel eieren dat er nog genoeg voor consumptie overblijven .

Vorig jaar at de gemiddelde Nederlander 184 eieren; net iets meer dan één ei per twee dagen. Het Produktschap voor Vee, Vlees en Eieren in Zoetermeer heeft onlangs een website geopend : www.eirecepten.nl.

De meeste eieren, zo'n 75 procent, komen uit wat in vaktermen heet de kooihuisvesting, in de volksmond beter bekend als de legbatterij . Het aantal scharreleieren ligt iets boven de 10 procent. Minder dan 1 procent komt van de volièrekip.

Iets minder dan 10 procent komt echt van buiten: en wordt gelegd door vrije uitloop kippen.

De Europese Unie heeft keurige richtlijnen opgesteld en heeft de kippenhouderij in twee categorieën verdeeld: de vrije uitloop en de intensieve uitloop. Dat betekent dat, hoewel de consument vaak anders denkt, de scharrelkip ook tot de intensieve kippenhouderij wordt gerekend. Een scharrelkip zit dag en nacht in een geventileerde stal en heeft per kip een ruimte van tweeënhalve vierkante meter ter beschikking. De kooikip heeft in zijn legbatterij 450 vierkante centimeter aan ruimte. Daarbij is vastgelegd dat het hok niet lager mag zijn dan dertig centimeter. Kippen die van het echte buitenleven kunnen genieten hebben recht op tien vierkante meter.

Kippen die dus van het echte buitenleven weten zijn verweg in de minderheid. Sinds in de Gelderse Vallei de vogelpest is uitgebroken, hebben sommige kippenhouders gezegd dat ze hun kippen liever binnenhouden, omdat de ziekte zich gemakkelijk kan verspreiden door de kippen die buiten scharrelen.

Zoals bekend moeten de kippen voorlopig op stok om de vogelpest het hoofd te kunnen bieden. Er is inmiddels een kliklijn geopend voor mensen die in het getroffen gebied loslopende kippen hebben gezien .

Uit de eierrecepten van het productschap koos de Volkskok de roquefort eierspaghettirand. Voor drie personen.


Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de spaghetti gaar volgens de gebruiksaanwijzing op het pak . Vet een tulbandvorm in met de olijfolie en bestrooi die met paneermeel, dat ook kan worden vervangen door eenzelfde hoeveelheid vermalen beschuit, gemengd met wat gedroogde kruiden).

Klop de eieren los met de melk, de roquefort, de groenten en de peterselie. Breng op smaak met peper en zout uit de molen.

Voeg de spaghetti toe en meng alles goed door elkaar. Schep het geheel in een tulbandvorm. Zet die op het rooster in het midden van de oven. Klaar na een half uur.

Lekker met een gemengde salade, eventueel nog met een enkel gekookt eitje erdoor.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden