Rooms-katholieken oefenen in het slechten van schotten

De r.k. kerk is een groot huis met uiteenlopende bewoners. De mensen in de rechtervleugel vinden dat de bewoners van de linkervleugel vaak uithuizig zijn....

Van onze verslaggever

NIJMEGEN

Over welk huis hebben we het eigenlijk nog?, verzuchtte kardinaal Simonis zaterdag in Nijmegen tijdens de langverbeide ontmoeting tussen links en rechts in de kerk. Decennia lang hebben vertegenwoordigers van beide vleugels steeds hogere schotten aangebracht, constateerde de eminentie. De gelovigen rollen vechtend over straat. Daardoor komt de kerk niet meer toe aan haar eigenlijke taak: evangeliseren. Dat wil zeggen: jongeren voor zich winnen. Jongeren die geen idee hebben waarover de ruziënde partijen ruziën, zei de kardinaal.

Na decennia van polarisatie waren vertegenwoordigers van beide vleugels voor het eerst bijeen. Een handjevol bisschoppen was er, en leden van de begeleidingscommissie Dialoog. Die moest de vijftig aanwezigen helpen 'bij het zich inoefenen van de dialooghouding', zoals pater dr. H. Verhoeven, secretaris-generaal van de r.k. kerkprovincie, het uitdrukte.

De aanvoerder van de rechtervleugel, dr. N. Stienstra, was niet van harte naar Nijmegen afgereisd. Pas na grote druk van de bisschoppen was zij gekomen. Het Contact Rooms-Katholieken (CRK) dat zij vertegenwoordigt, staat in alles achter paus en bisschoppen. Wat valt er dan te discussiëren met gelovigen die dat niet doen?, aldus Stienstra. Omdat het CRK wel begreep dat het gezagsgetrouwe katholieken niet past een klemmend beroep van het episcopaat naast zich neer te leggen, was zij toch gekomen.

Na een avond en een ochtend met lezingen, persoonlijke getuigenissen van deelnemers, muzikale intermezzi en - daarin zijn katholieken nog één - de borrel, was het zaterdagmiddag tijd voor een evaluatie. Die viel niet mee. Vrijwel alle deelnemers hadden de bijeenkomst op prijs gesteld, maar 'er was om de hete brij heen gelopen', zei Stienstra.

Ook Hedwig Wasser, voorzitter van de vooruitstrevende Acht Mei Beweging (AMB) en net als Stienstra op persoonlijke titel uitgenodigd, had haar bedenkingen. 'We zijn tot elkaar veroordeeld. Toch vond ik het een nuttige bijeenkomst. Het nadeel is dat ik alleen maar statements heb gehoord. We zijn niet in discussie gegaan', stelde zij vast.

AMB-bestuurslid H. Mourits meende dat de deelnemers niets waren opgeschoten. Mourits viel de jongeren bij die moe bleken van de generatie vijftigers en zestigers die zich druk maakten om gebeurtenissen van dertig jaar geleden.

Stienstra, niet echt gelukkig met de aanwezigheid van een gehuwde priester met kinderen, maakte zich niet druk om de kritiek van Mourits en de jongeren. 'Het gaat om de juiste leer. Wie Jezus eerder ziet als mens dan als God, louter en alleen als groot ethisch voorbeeld zoals sommigen in de AMB, maakt een kerk naar zijn eigen gelijkenis. Het leergezag moet daarin duidelijk zijn. Dat kan dus niet', betoogde Stienstra.

Kardinaal Simonis constateerde na afloop tevreden dat de 'ontschotting had ingezet'. Eind dit jaar wordt er verder gepraat in een groter gezelschap. De kardinaal verwacht dat de wezenlijke dingen dan wel bij de naam zullen worden genoemd. 'Dan zullen twee punten aan de orde moeten komen: de grenzen van legitieme pluriformiteit in de kerk en de vraag hoe ver het leergezag zich uitstrekt.'

Tijdens de slotbijeenkomst riep de dialoogcommissie de deelnemers van CRK en AMB op om niet tot december te wachten en in de tussentijd met elkaar te spreken. Wasser zei het nut ervan niet in te zien. Stienstra verklaarde dat ze eerst moest overleggen met het CRK-bestuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden