Update

'Rooms-Katholieke Kerk moet misbruik erkennen'

De Rooms-Katholieke Kerk moet zich inleven in de slachtoffers die als minderjarige binnen katholieke instellingen zijn misbruikt. Ook moet de kerk misbruik erkennen.

Wim Deetman, tijdens de tussentijdse rapportage, vandaag in Den Haag. © ANP

Dat stelt de commissie-Deetman vandaag.

De kerk moet een bisschop aanwijzen die lotgenotengroepen en individuele betrokkenen kan aanspreken. Daarnaast moet de eerste opvang aan slachtoffers beter.

RKK neemt adviezen ter hand
De Rooms-Katholieke Kerk (RKK) neemt de aanbevelingen van de commissie-Deetman ter hand en voert ze 'waar mogelijk' uit. De RKK legt daarbij net als Deetman de nadruk op hulp aan slachtoffers en het betrekken van hen bij verdere ontwikkelingen. 'We zijn bezig met het uitwerken van een hulpverleningsprotocol voor slachtoffers', aldus Jan Brenninkmeijer van het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK.

De Rooms-Katholieke Kerk kon nog niet zeggen of en wanneer een bisschop wordt aangesteld als contactpunt voor slachtoffers, zoals bepleit door de commissie.

'Kerk is zelf moreel instituut'
Slachtofferorganisatie Mea Culpa vindt het onbegrijpelijk dat de commissie-Deetman nodig is om de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) te herinneren aan morele steun aan slachtoffers van seksueel misbruik. 'De kerk ís zelf een moreel instituut', zegt Bert Smeets van Mea Culpa.

Financiële compensatie
De commissie, onder leiding van oud-minister Wim Deetman (CDA), doet onderzoek naar misbruik in katholieke instellingen. 'Financiële compensatie is belangrijk maar lang niet toereikend', aldus voorzitter Deetman.

De commissie adviseert een herkenbaarder meldpunt in het leven te roepen voor slachtoffers. Dat meldpunt moet een samenwerking zijn tussen Slachtofferhulp, lotgenotenorganisatie Klokk en het Meldpunt Seksueel Misbruik van de Rooms-Katholieke Kerk. De onderzoekscommissie liet verder weten zich te kunnen vinden in de compensatieregeling van de commissie-Lindenbergh.

Reactie slachtoffergroep
'De reactie van de kerk blijft uit. Het moet altijd vanuit ons komen'. Dat zegt Klokk in een reactie op het tussenrapport.

Klokk, de organisatie waarin twaalf slachtoffergroepen zijn verenigd, wil graag in gesprek met de Rooms-Katholieke Kerk, maar moet daarin zelf actie ondernemen. 'Andersom blijft het stil.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden