Rood vlees remt aanmaak 'goed cholesterol'

Darmbacteriën die wel voorkomen bij vleeseters maar minder bij vegetariërs zouden de reden kunnen zijn dat rood vlees meer hart- en vaatziekten geeft. Dat oppert een Amerikaans onderzoeksteam in Nature Medicine. Het zou voor het eerst zijn dat wetenschappers een biologisch mechanisme ontdekken tussen rood vlees en hart- en vaatziekten.

Beeld ap

De groep onderzoekers, van vooral de Cleveland Clinic in Ohio, deed een omvangrijke studie met muizen, mensen, gekweekte cellen en epidemiologische gegevens. Centraal daarbij stond L-carnitine. Deze van aminozuren afgeleide stof, die is betrokken bij de verbranding van vetzuren, komt veel voor in rood vlees. In de darmen kan L-carnitine door bepaalde bacteriën worden omgezet in de stof TMAO (trimethylamine-N-oxide). TMAO remt de vorming van het 'goede cholesterol' (HDL) in het bloed, en verhoogt zo het risico op hart- en vaatziekten. De onderzoekers toonden dit aan bij muizen en in gekweekte weefsels, en lieten ook zien dat in de darmflora van vleeseters meer TMAO ontstaat dan bij vegetariërs.

Darmbacteriën
'De ontdekking heeft brede gezondheidsimplicaties', concludeert het onderzoeksteam. Zo zouden darmbacteriën wellicht kunnen worden ingezet ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Ook waarschuwen de onderzoekers voor L-carnitine, dat nu geregeld wordt gebruikt als voedingssupplement, omdat dat in de darm TMAO kan vormen en zo hart- en vaatziekten stimuleert.

Rood vlees ligt al langer onder vuur. Het zou niet alleen hart- en vaatziekten veroorzaken, maar ook kanker en diabetes. Onduidelijk is echter in hoeverre dat het geval is, en of het rode vlees zelf de boosdoener is, of eerder de bereidingswijze - lang bakken, zout toevoegen, overgieten met sauzen - of de leefgewoonten die met vlees eten gepaard gaan.

Weinig bewijs
En dat is nog steeds het probleem, vindt voedingsepidemioloog dr. Marianne Geleijnse van de Wageningen Universiteit. 'Er is in de epidemiologische literatuur nauwelijks bewijs dat niet-industrieel bewerkt mager vlees hart- en vaatziekten bevordert. Of dat nu rood of wit is. Sterker, er zijn zelfs studies die suggereren dat L-carnitine de hartfunctie verbetert.'

Geleijnse gelooft best dat de gevonden biologische omzettingen betekenis hebben in een laboratorium of een onderzoek, maar de stap naar de bevolking vindt ze te groot. 'Het is een interessante hypothese die verder onderzoek verdient. Maar ik ben ervan overtuigd dat deze interactie van L-carnitine met de darmflora niet hét ding is en weinig betekenis heeft voor gezondheidsdoeleinden', zegt ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden