het eeuwige leven Rogier Hintzen (1963-2019)

Rogier Hintzen (1963-2019) was de ‘Kees van Kooten van de medische wereld’

Rogier Hintzen was een vermaard onderzoeker naar de oorzaken van multiple sclerose. Flamboyant, briljant en met grote associatieve gaven.

Beeld Rogier Hintzen

Zijn vriend Bas Bloem, hoogleraar neurologische bewegingsstoornissen in Nijmegen, noemt hem de ‘Kees van Kooten van de medische wereld’. ‘Rogier had niet alleen het postuur en de priemende ogen van Van Kooten, maar beschikte ook over diens taalvaardige, associatieve en creatieve gaven.

Rogier Q. Hintzen, directeur van het MS Centrum Rotterdam, hoofd van het Nationaal Kinder MS Centrum en hoogleraar multiple sclerose en neuroimmunologie, overleed 15 mei aan de gevolgen van pancreaskanker. Hij werd maar 56 jaar. ‘Omdat we meteen wisten hoe slecht de prognose was, hebben we van de vijf weken die restten een prachtige tijd kunnen maken, waarin Rogier meedacht over zowel onze toekomst als over die van zijn onderzoek’, aldus zijn echtgenote Eleonoor Hintzen-Cuppen.

Tot 5 april leidde Hintzen nog het MS-onderzoekscentrum. Die dag liet hij weten dat hij ziek was. Ernstig ziek. ‘Het MS Centrum Rotterdam staat voldoende op de rails om ook zonder mij voortgezet te worden’, schreef hij in een mail die een schok was voor de mensen van de Erasmus maar ook ver daar­buiten.

De Rotterdamse neuroloog en immunoloog was internationaal vermaard vanwege zijn onderzoek naar de gevreesde ziekte multiple sclerose (MS). Bloem: ‘De ziekte is niet uitgebannen, maar dankzij het onderzoek van Rogier zijn er betere behandelingsmethoden ­gekomen en is de kwaliteit van ­leven van MS-patiënten aanzienlijk verbeterd.’

Hij was ook geliefd bij zijn patiënten. ‘Hij was een heel warme arts met oprechte interesse. Dat hij zo goed kon opschieten met kinderen met MS is al een aanwijzing daarvoor’, zegt Bloem.

Hintzen werd geboren in Rotterdam in een gezin van vijf kinderen. Op zijn derde verhuisde hij naar Noord-Brabant waar hij opgroeide totdat hij in 1981 geneeskunde ging studeren aan de universiteit van Leiden. Na het behalen van zijn doctoraal besloot hij eerst te promoveren op een onderzoek naar het CD27-gen. Zijn echtgenote: ‘Hij wilde eerst diepgaand wetenschappelijk onderzoek doen voordat hij aan zijn specialisatie begon.’ Hij deed onderzoek bij het Albert Einstein College of Medicine in New York en de Universiteit van Brits-Columbia in Vancouver.

In 1994 begon hij precies op dezelfde dag als Bloem zijn opleiding tot neuroloog op het Leids Universitair Medisch Centrum. Beiden zouden internationale experts worden: Bloem op het gebied van Parkinson en Hintzen op dat van MS.

‘MS is een auto-immuunziekte, hetgeen betekent dat het lichaam zichzelf aanvalt. Deze aanvallen vinden plaats op de omhulsels (scheden) van de zenuwen. Na elke aanval volgt er herstel, maar per saldo levert de patiënt steeds in. Hintzen heeft getracht de aanvallen beter te begrijpen’, aldus Bloem. In 2008 ontdekte hij dat het gen dat de aanvallen op de ­zenuwcellen veroorzaakt niet zat in het afweersysteem maar in de hersenen en het ruggenmerg.

Volgens zijn echtgenote, met wie hij in 1992 trouwde en twee kinderen zou krijgen, was hij een onvermoeibaar onderzoeker die tot laat in de avond bezig kon zijn met het zoeken naar de oorzaak van ziektebeelden.

Rogier Hintzen was ook flamboyant; hij hield van een feestje en had veel humor. Zijn echtgenote: ‘Zijn andere passie was tuinieren. Daarmee kon hij weer ruimte in zijn hoofd ­maken.’ Hij mocht niet meer meemaken dat zijn onderzoekslab op 16 mei nog een juryprijs en publieksprijs kreeg uitgereikt. Persoonlijker vond hij het erger dat hij de diploma-uitreiking van zijn zoon niet zou kunnen meemaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden