Rocamadourfonduetjes

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven.

Ik wandelde in Parijs langs de fijne fromagerie bij ons in de straat. Eigenlijk ging ik alleen voor rauwmelkse boter met zoutkristallen, maar op de toonbank stond een berg kleine rocamadourkaasjes me zo lief aan te kijken dat ik er daar ook maar gelijk twee van aanschafte. 's Avonds maakte ik er dit warm/koude voorgerecht mee, want het was bar slecht weer, dus ik had behoefte aan warme kaas. Ik overgoot het met pastis - een goede: Henri Bardouin is lekker - en gelijk werd dit gerechtje idioot Frans. Leuk is dat. De dragon in de dressing haalt die anijssmaak lekker op, niet weglaten hoor! U fietst er maar even voor om.

Mocht u geen Rocamadour kunnen krijgen, dan zijn Saint-Marcellinnetjes ook prima. Veel groter moet niet, dan wordt het gerechtje te zwaar.

Rocamadour- fonduetjes

Gerecht voor 4 personen

Ingrediënten

• 1 tl olijfolie

• 4 rocamadourkaasjes (witschimmelgeitenkaas)

• 4 el pastis

• zwarte peper

Voor de dressing:

• sap van een halve citroen

• 1 el scherpe mosterd

• 3 of 4 volle takjes dragon, fijngehakt

• 7-8 el lichte olie

Gemengde sla, naar eigen inzicht:

• 1 avocado, in blokjes

•200 gr kerstomaatjes in parten

• evt. 1 klein rood uitje, in ringen

• lekker knapperig stokbrood

Bereidingswijze

Verwarm de oven met grill voor op 200 graden.

Vet vier individuele ovenschaaltjes (of theekopjes) in met olijfolie. Leg de kaasjes erin en overgiet met een ruime eetlepel pastis. Bestrooi royaal met zwarte peper.

Bak ze 10 minuten tot ze bubbelen.

Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen met een staafmixer. Giet in een dunne straal de olie erbij tot het lekker bindt. Maak de dressing eventueel wat dunner met een klein scheutje water. Breng op smaak met zout en peper.

Maak het slaatje klaar en verdeel het over vier borden, overgiet met de dressing.

Zet de warme kaasschaaltjes ernaast op het bord en geef er knapperig stokbrood bij om mee te dippen.

Beeld Yvette van Boven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden