Het eeuwige levenRobert Elfrink

Robert Elfrink (1936-2020): de man die de media als geen ander benutte

Robert Elfrink (1936-2020) Beeld
Robert Elfrink (1936-2020)

Hij was een regelaar en een ritselaar, en het gezicht van Heineken. Robert Elfrink fungeerde ook namens de brouwer als woordvoerder bij de ontvoering van Freddy Heineken.

Peter de Waard

Hij was een van de grondleggers van het blad Voetbal International. Later werd hij naast Freddy Heineken het gezicht van de bierbrouwer, eerst als perswoordvoerder, daarna als pr-man. In die functie onderhield hij innige contacten met de sportwereld.

Hij probeerde in de jaren tachtig met burgemeester Ed van Thijn de Olympische Spelen van 1992 naar Amsterdam te halen. Later was hij initiator van het Holland Heineken Huis, waar fans en sporters zich tijdens de Spelen verzamelen. Ook was hij jarenlang directeur van de marathon van Amsterdam.

Tijdens de ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer in november 1983 was hij de spreekbuis van Heineken. ‘Dat was nog in een tijd dat een persvoorlichter gewoon zijn privé-adres en telefoonnummer op zijn visitekaartje had staan. Het gevolg was dat de telefoon roodgloeiend stond en de journalisten bij ons massaal op de stoep bivakkeerden’, zo herinnert zijn zoon Ivo Elfrink zich. De laatste jaren woonde Elfrink in het dorpje Kortenhoef bij Hilversum. Hier was hij betrokken bij de Nike Hilversum City Run en bij Zappcity, een jaarlijks evenement om Hilversum als mediastad op de kaart te zetten.

Herseninfarct

Efrink overleed 11 juni, vijf jaar na zijn eerste herseninfarct. Hij werd geboren als banketbakkerszoon in Zwolle. Op jeugdige leeftijd verhuisde het gezin naar Santpoort, vlak bij Haarlem. Na de hbs wilde hij dichter worden en richtte met zijn maten het literaire maandblad Hoos op. Het werd geen groot succes. De onverkochte exemplaren liet hij natregenen en bracht ze gecamoufleerd weg als oud papier. Dat leverde in die tijd nog geld op. Hij kreeg vervolgens een baantje als rechtbankverslaggever bij het Haarlems Dagblad en werkte nog als entertainmentredacteur bij De Maasbode.

In 1964 nam Cees Roozemond het initiatief tot de oprichting van een opiniërend voetbalblad onder de naam Voetbal International. De Arbeiderspers zag een gat in de markt en trok naast Hans Molenaar en Pieter van Vliet ook Elfrink aan voor de redactie. Twee jaar zou hij blijven.

Buckler

Elfrink besloot vervolgens persvoorlichter te worden van de Amstel Brouwerij die in 1968 na een overnamegevecht in handen van Heineken zou komen. Elfrink ging mee en fungeerde elf jaar als perswoordvoerder. Van 1979 tot 1992 was hij hoofd pr van het concern. Ivo Elfrink zegt dat zijn vader ‘als oud-journalist perfect aanvoelde hoe hij de media kon benutten. Hij was een echte regelaar en ritselaar, waardoor hij veel dingen voor elkaar kreeg.’ Een keer ging het mis. ‘Ik herinner mij dat wij met het gezin in 1989 naar de oudejaarsconference van Youp van ’t Hek keken. Mijn vader had een jaar hard gewerkt aan de introductie van Buck­ler en trok wit weg toen Youp het met de grond gelijkmaakte. Als vakman wist hij meteen wat dit teweeg kon brengen.’

In zijn laatste jaar bij Heineken hield hij zich bezig met de inrichting van het Heineken Museum in de voormalige brouwerij aan de Stadhouderskade.

Dat was zo’n succes dat de gemeente Amsterdam hem meteen vroeg om zijn schouders onder de organisatie van het Berlagejaar te zetten, waarbij de aandacht vooral was gericht op de visie van Berlage op de ontwikkeling van Amsterdam-Zuid.

Vervolgens was hij jarenlang voorzitter van de Stichting Topsport Amsterdam, die moest proberen met een karig budget van een half miljoen allerlei grote evenementen als EK’s en WK’s naar de hoofdstad te halen. Zelfs nadat hij ziek was geworden, kon hij het werk en de mensen om hem heen niet missen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden