Het eeuwige leven vanRob Schuurman (1938-2019)

Rob Schuurman (1938 - 2019): Voetbalgek die de Johan Cruijff Arena ontwierp

Architectuur is een kunstvorm, maar ‘je bent meer psycholoog dan ontwerper’, zei Rob Schuurman, die aan de Arena een levensproject had. ‘Iedereen wist wat goed was. Net voetbal.’

‘Thuis nam hij met de stopwatch op hoelang het duurde om naar de wc te gaan. Zo kon hij uitrekenen hoeveel wc’s er nodig waren in de Arena’, vertelt zijn dochter Eva.

Rob Schuurman was de architect van de Amsterdam Arena, nu de Johan Cruijff Arena. Geen detail zag hij over het hoofd. Het moest een multifunctionele evenementenhal zijn, waar ook een massale uitvaart als die van André Hazes zou kunnen worden gehouden. De zichtlijnen voor 50 duizend toeschouwers moesten optimaal zijn, net als de logistiek bij het binnenkomen en het verlaten van het stadion. Met een eigen computerprogramma ontwierp hij de beste indeling.

Er moest een verschuifbaar dak op en een weg onder. Het moest gezellig en intiem zijn, zo wilde hij. Niet zo afstandelijk als het Olympisch Stadion. Niet al zijn wensen werden vervuld. ‘Je bent meer psycholoog dan ontwerper. Gemeente, supporters, club, investeerders. Iedereen wist wat goed was. Net voetbal’, zo verzuchtte hij.

Hij wilde een zo Hollands mogelijk stadion. Maar de welstandscommissie van de gemeente drong hem mede-architect Sjoerd Soeters op, die het ontwerp kosmopolitischer en prestigieuzer zou maken. Hij mocht het ontwerp voor 5 procent aanpassen tot droefenis van Schuurman.

Maar het belangrijkste is dat het ontwerp er 23 jaar later nog staat zoals het is bedoeld, vindt zijn dochter. ‘Mijn vader was altijd praktisch. Architectuur is een kunstvorm. Maar als je heel principieel bent, komt het project er nooit. Hij dacht altijd in voortgang.’

Voor Schuurman werd de Arena zijn levensproject. Hij zou later nog een voetbalstadion ontwerpen in Tunesië.

Rob Schuurman overleed 28 september aan de complicaties van een heupbreuk. ‘Hij is ’s nachts heel gelukkig ingeslapen. Met een glimlach op zijn gezicht’, zegt zijn dochter. Schuurman werd 81 jaar.

Hij werd geboren in Alkmaar in een gezin van twee kinderen (zijn zus Mary Schuurman werd een bekend televisie-omroepster). Zijn vader werkte eerst als advocaat en later als rechter.

Na de hbs studeerde hij in Delft bouwkunde. Hij werkte bij architectenbureaus in Amsterdam en Utrecht waarbij hij vele woonwijken, scholen, winkelcentra en het postkantoor in Utrecht ontwierp.

In 1985 begon hij voor zichzelf. Hij koos niet voor een prestigieus kantoorpand in een grote stad, maar werkte vanuit een omgebouwde garage naast zijn woning in het dorp Noordeloos in de Ablasserwaard, waar hij met zijn vrouw en drie dochters woonde. Hij vond de landelijke omgeving inspirerend.

Hij legde contact met de Haagse projectontwikkelaar Grabowsky & Poort waarvoor hij twee luxehotels op St. Maarten ontwierp. Dat bureau kreeg in 1986 ook de opdracht een nieuw stadion in Amsterdam te ontwikkelen.

Hierbij viel het oog op Schuurman die er tien jaar aan werkte. ‘Mijn vader was een voetbalgek die iedere week op de tribune zat. Hij had hart voor het project. Maar gemakkelijk was het niet. Er zijn zoveel ontwerpen geweest. Ook op andere locaties. Hij moest alle betrokkenen op één rij krijgen. Soms werd er zomaar 40 miljoen euro van het budget afgehaald en moest alles weer overnieuw.’

Dankzij de inspanning van Ajax-bestuurder Uri Coronel en directeur Jan Gaasterland kon het project worden voltooid. Het resultaat was bij de oplevering in 1996 overdonderend. ‘De Amsterdam Arena is een gebouw dat je koude rillingen bezorgt’, schreef de Volkskrant die het een Colosseum noemde.

De laatse keer dat Schuurman naar een thuiswedstrijd van Ajax in de Arena ging, was in 2016.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden