RIVM ontdekt komst dodelijke vossenlintworm

Nederlandse vossen zijn besmet met een mini-lintworm die dodelijk kan zijn voor mensen. Dat blijkt uit een studie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven....

RIK NIJLAND

Van onze verslaggever

Rik Nijland

AMSTERDAM

De boosdoener is de kleine vossenlintworm Echinococcus multilocularis, die bij de mens een dodelijke leverbeschadiging kan veroorzaken. In Zwitserland, Duitsland en het oosten van België en Frankrijk draagt een flink deel van de vossen de parasiet bij zich. Jaarlijks sterven enkele tientallen mensen daaraan.

Gevallen van besmetting zijn in Nederland nog niet geconstateerd. Wel bestaat al enige jaren de vrees dat de ziekte Nederland bereikt. De Veterinaire Hoofdinspectie heeft het RIVM gevraagd onderzoek te doen onder vossen.

De eieren van de lintworm, die leeft in de dunne darm van de vos, komen met de ontlasting mee naar buiten, waardoor andere dierenbesmet kunnen raken. Huisdieren hebben daar niet veel last van.

Anders is het als de mens de eitjes van de lintworm binnenkrijgt. Dat kan gebeuren bij het vinden van een dode vos. De Veterinaire Hoofdinspectie adviseert het beest niet aan te raken. Voorzichtigheid geldt ook voor het eten van rauwe groente, paddestoelen, fruit, laaghangende bramen of bosbessen. Dat alles kan besmet zijn met eitjes uit de uitwerpselen van een vossen en moet goed worden gewassen.

Onzeker is of dat afdoende is. Mogelijk is de enige remedie verhitting tot 70 graden of invriezing tot -80 graden Celsius.

Bij besmetting eten de uit de eieren gekomen larven van de parasiet zich vanuit de dunne darm naar binnen en komen in de lever terecht. Daar vormen ze op tumoren lijkende blazen die tot zwamachtige uitstulpingen kunnen uitgroeien. Die barsten soms, waardoor lintwormlarven zich via de bloedbaan door het lichaam verspreiden.

Het slachtoffer krijgt dan ook daadwerkelijk last van de parasiet. Vaak is dat pas tien jaar na de besmetting. Hoewel de uitstulpingen in eerste instantie chirurgisch kunnen worden verwijderd, is het op het moment dat de ziekte zich openbaart vaak al te laat en is de lever aangetast, en later ook de longen of de hersenen.

Volgens veterinair inspecteur dr. J. Nieuwenhuijs is het onbegonnen werk de lintworm uit Nederland te verdrijven. Screening van bevolkingsgroepen die extra risico lopen op de aanwezigheid van antilichamen tegen de parasiet - signaal van een besmetting - wordt niet overwogen. Zelfs bij hen is namelijk de kans op het oplopen van de ziekte erg klein. Wel zal voorlichting worden gegeven aan bijvoorbeeld boeren, bosarbeiders en jagers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden