Ritueel slachten: is de politiek aan het schuiven?
Wordt het onverdoofd ritueel slachten verboden of niet? Lange tijd leek dit verbod zo goed als zeker, maar een aantal partijen zijn aan het schuiven geslagen. Morgen roept de Tweede Kamer experts naar Den Haag om hen over dit onderwerp te onderwijzen.
Deze hele discussie begon met een wetsvoorstel van Marianne Thieme (Partij voor de Dieren), waarin staat dat dieren voortaan alleen nog onder verdoving mogen worden geslacht. Er ontstond een meerderheid in de Tweede Kamer voor het voorstel van Thieme, doordat de PvdA zich erachter schaarde. Even later was ook de VVD voor. Het verbod op onverdoofd slachten leek een feit.
Intensieve lobby
Maar de laatste maanden is er een kentering. Zowel joden als moslims zijn een intensieve lobby gestart om 'hun' rituele slacht te behouden. Binnen voorstander PvdA is lang niet iedereen overtuigd van de noodzaak van het verbod. Een aantal PvdA'ers is zelfs luidruchtig voorstander van het ritueel slachten.
'Iedereen houdt zijn kaarten tegen de borst', zegt politiek verslaggever van de Volkskrant Douwe Douwes. 'Het is interessant om te zien dat deze kwestie partijen weet te splijten. Binnen de PvdA zijn zowel moslims als joden sterk vertegenwoordigd. Ik noem de naam Cohen. Vooralsnog bezweert de partij echter voor het verbod te stemmen.'
Morgen moet de hoorzitting in de Kamer uitkomst bieden. Centrale vraag: zorgt het onverdoofd ritueel slachten voor onnodig lijden bij dieren? Een recente studie van de universiteit Wageningen onderstreepte dit. Tegenstanders noemen dit echter een waardeloze literatuurstudie. De wetenschappelijke rabbijn, Jonathan Sacks, is één van hen. Hij belooft het Wageningse rapport morgen met een veel hogere stapel tegenrapporten irrelevant te maken.
Voor de zomer stemmen
Dan zal waarschijnlijk nog voor de zomer worden gestemd. De Partij voor de Dieren, GroenLinks en de SP stemmen zeker voor het verbod. CDA, ChristenUnie en SGP zijn tegen. 'De PvdA houdt na de hoorzitting nog wat bijeenkomsten in het land. Pas daarna bepaalt de partij definitief haar standpunt, hoewel iedereen zegt dat de partij voor het verbod is', aldus Douwes.
Douwes: 'Men zegt dat binnen de VVD een aantal leden uit Noord-Holland ernstige bezwaren heeft tegen het verbod'. Ook de PVV zou intern verdeeld zijn. De partij van Geert Wilders is normaliter zeer pro-joods, maar zet zich ook enorm in voor dierenwelzijn.
Volgens Douwes is het opvallend dat de discussie pas echt begon te spelen toen de joodse lobby zich roerde. 'Dat was vlak nadat de PvdA en VVD besloten om voor het verbod te stemmen. We herinneren ons allemaal de vier rabbijnen die in allerijl werden ingevlogen en op Schiphol een persconferentie gaven.'
Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook
undefined