Risico's bij sterilisatie via methode-Essure zijn hoog

Het risico op een nieuwe operatie bij vrouwen die een sterilisatie met Essure hebben ondergaan is tien keer hoger dan bij vrouwen die een kijkbuisingreep hebben gehad. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in vakblad British Medical Journal.

Er zijn vrouwen die na de operatie last krijgen van pijn, krampen, bloedingen of minder evidente klachten. Beeld anp
Er zijn vrouwen die na de operatie last krijgen van pijn, krampen, bloedingen of minder evidente klachten.Beeld anp

Jaarlijks laten ongeveer tienduizend Nederlandse vrouwen zich steriliseren. 40 procent daarvan wordt behandeld met Essure, schat het VU medisch centrum.

Essure is een zogeheten hysteroscopische sterilisatietechniek, waarbij via de vagina veertjes in de eileiders worden geplaatst. Polyestervezels in deze veertjes (van roestvrij staal en nikkel) zorgen ervoor dat de eileiders dichtgroeien. Het voordeel ten opzichte van de klassieke laparoscopische (operatie met kijkbuis, red.) methode is dat er geen sneetje in de buik hoeft te worden gemaakt en de patiënt niet onder narcose hoeft. 'Zowel gynaecologen als patiënten zijn blij met deze methode', zegt Marlies Bongers, hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht.

Toch is Essure niet onomstreden. Er zijn vrouwen die na de operatie last krijgen van pijn, krampen, bloedingen of minder evidente klachten (zoals jeuk, allergie of moeheid). In de ernstigste gevallen moeten de veertjes weer worden verwijderd.

Kritiek

Vooral in de VS is de kritiek groot. Daar zijn vierduizend klachten binnengekomen bij de geneesmiddelenautoriteit FDA. Ook loopt er een rechtszaak tegen farmaceut Bayer, onder leiding van Erin Brokovich (bekend van een zaak tegen een chemiebedrijf die verfilmd is met Julia Roberts).

In Nederland kreeg de inspectie 21 klachten. In overleg met de beroepsvereniging van gynaecologen is besloten door te gaan met behandelen.

'In zeldzame gevallen treden er ernstige bijwerkingen of complicaties op', zegt ook Bongers, zelf als gynaecoloog werkzaam in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. 'Dat vertel ik vrouwen ook. Maar een veel grotere groep is juist blij met het middel en heeft nergens last van.'

null Beeld .
Beeld .

Moeilijk te interpreteren

De Amerikaanse studie bekeek bijna vijftigduizend vrouwen tussen 2005 en 2013 in de eerste jaren na hun sterilisatie. De conclusie: Essure-draagsters hebben tien maal meer kans op een nieuwe operatie na de behandeling.

'Dat lijkt veel', zegt Bongers. 'Maar de onderzoekers laten nergens zien om wat voor ingrepen het gaat. De studie is dus moeilijk te interpreteren.' Het kan volgens Bongers bijvoorbeeld gaan om cystes of andere zaken. 'Het is ook een lastige populatie, schrijven de onderzoekers, met veel patiënten met een hoge BMI, voor wie Essure juist een uitkomst is, omdat het lastig laparoscopisch opereren is bij een grote buikomvang.'

Aandacht voor de klachten van sommige vrouwen is goed, stelt Bongers. 'Maar het zou ontzettend zonde zijn het middel van de markt te halen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden