Rijswijkse (22) mogelijk slachtoffer van Ron P.

Veronderstelde dader Puttense moordzaak in cel aangehouden...

Van onze verslaggever Menno van Dongen

amsterdam De politie verdenkt Ron P., de veronderstelde dader van de Puttense moordzaak, van betrokkenheid bij de dood van een tweede slachtoffer. Rechercheurs hebben P. maandag in de gevangenis aangehouden in verband met het overlijden van de Rijswijkse Anneke van der Stap in 2005.

P. (34) zit 15 jaar celstraf uit voor de moord op Christel Ambrosius in 1994. Rechters achtten eind vorig jaar bewezen dat hij de stewardess uit Putten heeft gewurgd, verkracht en met een mes heeft gestoken. P. is tegen dat vonnis in beroep gegaan; hij ontkent alles.

Onlangs bleek dat de politie in september vorig jaar het lichaam van Anneke van der Stap (22) heeft opgegraven. Rechercheurs waren op zoek naar dna-materiaal en ze probeerden de doodsoorzaak te achterhalen. Dat was in juli 2005 niet gelukt, mede omdat het lijk van de studente pas elf dagen na haar vermissing in verregaande staat van ontbinding is gevonden in de bosjes in Rijswijk.

Het Openbaar Ministerie weigerde maandag te onthullen of het nieuwe onderzoek belastend materiaal heeft opgeleverd. ‘We hebben bewijsmiddelen die de aanhouding van meneer P. rechtvaardigen’, zei een woordvoerster. ‘Er is een redelijk vermoeden van schuld. Meer kan ik niet zeggen; de verdachte wordt nog verhoord.’

Harry van der Stap, de vader van het slachtoffer, reageerde ‘geëmotioneerd en opgelucht’ op de arrestatie. ‘Ik hoop al jaren dat duidelijk wordt wie Anneke heeft vermoord. Ik zal moeten afwachten, maar er zijn goede aanknopingspunten voor de betrokkenheid van P.’

Ron P. woonde rond 2005 vlak bij de plek waar Van der Stap is gevonden. Hij is een ex-collega van een zus van het slachtoffer. Een getuige heeft bij de plaats delict net zo’n witte bestelbus gezien als P. toen bezat. Er zijn aanwijzingen dat hij heeft geprobeerd een van het slachtoffer gestolen laptop te verkopen. De mobiele telefoon van de studente straalde na haar verdwijning een zendmast aan bij P.’s voormalige woning.

De verdachte ontkent, zegt zijn advocaat Ruud van Boom. ‘Over het bewijsmateriaal weten we nog niets, behalve wat eerder in de media is gemeld, zoals de verhalen over de telefoon en de bestelbus. Vooralsnog moet ik ervan uitgaan dat het toevalligheden zijn. Mijn cliënt maakt tot nu toe geen gebruik van zijn zwijgrecht.’

P. is meer dan tien keer veroordeeld, onder meer voor diefstal en mishandeling. Vrienden, kennissen en familieleden hebben hem in gesprekken met de politie omschreven als agressief, leugenachtig en oversekst. De rechtbank in Zutphen verweet P. in 2009 dat hij Ambrosius op een koelbloedige, gewetenloze manier heeft gedood en dat hij jarenlang heeft gezwegen terwijl twee onschuldige mannen voor die moord vastzaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden