Rijkdom aan bouwmaten en belevenis

Wie op De Havixhorst komt logeren, is geen kamernummer, stelt het 'chateauhotel' en restaurant. De Havixhorst, een kasteeltje tussen Meppel en Hoogeveen, telt acht kamers en die dragen geen nummers maar namen....

Bas van Kleef

De kamer die Andrea heet, ligt op de eerste verdieping aan de achterkant en kijkt uit op water en bos. Ook ligt Andrea boven de keuken. Die is voorzien van een krachtige afzuiginstallatie die men na gedane zaken vergeet uit te zetten, zodat hij de hele nacht actief blijft. Dat, zegt men de volgende ochtend, was niet de bedoeling. Zo zal het evenmin de bedoeling zijn geweest dat het keukenpersoneel om half twee buiten nog slaaponderbrekende opruimgeluiden produceert. In dat patroon past ook heel goed dat de bovenburen om 6.45 uur besluiten een wandelingetje te gaan maken - niet buiten, maar op hun kamer.

De kamers op De Havixhorst lenen zich ook uitstekend voor een wandelingetje. Ruim is het woord niet. Onafzienbaar komt dichter in de buurt. Zeer hoog zijn ze ook. En de badkamer is groot genoeg voor een huiskamer.

De rijkdom van de bouwmaten, in combinatie met de inrichting, maken een verblijf hier tot een belevenis. Geen vlekken verhullende objectstoffering, maar effen tapijt. In de gangen, op de trappen, in de kamers, en steeds van een andere kleur. Stijlvol behang, glanzende gordijnen, kroonluchters en van vroeg tot laat zweeft barokmuziek door de lucht.

Het landgoed De Havixhorst, 85 hectare groot, is sinds 1981 eigendom van Stichting Het Drentse Landschap. Er is veel aan gedaan om het domein zijn oude luister terug te geven. Een tamelijk spectaculaire bijzonderheid is het ooievaarsstation om de hoek. Honderden van die beesten zitten daar en op en bij het hotel bevinden zich diverse nesten.

Een voortreffelijke keuken maakt deel uit van het geheel. En als 's avonds de televisie het niet doet, buigen maar liefst twee personeelsleden zich over de beide afstandsbedieningen, met het aanbod dat we direct een andere kamer kunnen betrekken, mocht het niet lukken. Maar ze komen eruit. Nog net niet achterwaarts de kamer verlatend, wensen ze hartelijk, gemeend en op gedempte toon een goede nacht.

Bas van Kleef

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden