Rigatoni met worst en broccoli

Onno Kleyn


Ingrediënten


Voor 4 personen
400 gram rigatoni of andere korte pasta (penne, farfalle, fusilli) 4 braadworstjes (varken) 400 gram broccoli 2 eetlepels tomatenpuree 1 ui, fijngehakt snuf cayenne zout


Wij hobbykokers zijn dromers. Romantici. Vandaar dat al het exotische het goed doet. Guacamole voert ons naar Mexico, rendang naar Sumatra, waterzooi naar Gent. Vandaar ook dat we denken dat zelfgemaakt beter is dan gekocht. Ik net zo goed hoor, ik heb mijn houvast in het culileven gevonden met de afwijzing van pakjes en zakjes. Ik bevaar trots de gastronomische oceanen en laveer tussen de kant-en-klaarklippen door, vol van minachting voor chickens tonight en aardappelen anders.

Maar is het terecht? Nou, in genoemde gevallen zeker. In andere niet. Geen koker maakt zelf kaas of worst; daarvan laten we de bereiding over aan specialisten. Onze taak is het kiezen tussen goed en slecht. Voor heel wat voedingswaren is er echter een grijs gebied. Het kan zelf, het kan ook gekocht. En daar nu komt de romantiek om de hoek kijken.

Op dit moment is zelf brood bakken in en het wordt nog veel, veel in-ner, neem dat maar van me aan. Niet dat we gaan kneden, ben je gek, we gooien alle ingrediënten in een apparaat, zetten de timer aan en 's morgens staat er 'heerlijk vers brood' op ons te wachten, terwijl het huis ernaar geurt. Fantastisch. Dat geuren dan. Want blinde proeverijen lieten zien dat brood uit zo'n ding door de proevers (onder wie zelfbakkers) belangrijk minder lekker werd gevonden dat dat van de bakker.

Een dergelijk modetje, maar kleiner, hebben we gehad met zelf pasta maken. Leuk, allemaal zo'n machien kopen en rollen maar! Dan blijkt dat de resultaten niet goed zijn. Pasta maken is een vaardigheid die je regelmatig moet oefenen.

Alleen de volhouders bereiken een niveau dat lof verdient. Het ware pasta maken is een kunst; lees er de roman De Pastakoningin van Maria Orsini Natale maar over.

Ik kan dan ook niet anders dan de lof zingen van goede fabriekspasta, van De Cecco, Barilla, Delverde en nog zo'n stel. Voordat je zoiets zelf gefabriekt hebt, ben je een paar jaar verder (dagelijks oefenen). Verder bevat zelfgemaakte pasta steevast eieren. Niks mis mee, maar eierloze heeft een andere, in veel gevallen te prefereren smaak.


Bereidingswijze

Rigatoni met worst en broccoli: Verdeel de broccoli in kleine roosjes en snijd de stelen, als je ze ook wilt eten, in stukjes. Haal het vel van de worstjes en snijd ze in stukken. Bak de ui op halfhoog vuur glazig en voeg de worst, de knoflook en cayenne toe. Bak en druk de worst nog verder uit elkaar. Als de rauwe kleur van de worst verdwenen is, roer je de tomatenpuree los met twee eetlepels water en voeg je dat toe. Draai het vuur heel laag en houd zo warm.

Kook de pasta in ruim water met zout (kooktijd staat op het pak) en voeg er de laatste 5 minuten de broccoli aan toe. Giet af en meng met de saus.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden