Het eeuwige leven vanRie Woning (1935-2020)

Rie Woning (1935-2020): raadslid dat spreekuur hield op het terras

Tot haar 80ste zat ze in de gemeenteraad van Kampen, een taak die haar soms slapeloze nachten bezorgde. Want gekonkel verdroeg Rie Woning niet.

null Beeld null

‘Een groot hart en recht voor z’n raap’, zo omschrijft Klaas Knijnenberg, die jarenlang met haar in de fractie zat, Rie Woning. En ze was voor de duvel niet bang. Ze kwam altijd op voor de minderbedeelden, zo bleek in 2006, toen Netwerk haar portretteerde, vlak voor de verkiezingen.

Bekend werd ze van haar strijd voor het behoud van het Kamper Stadsziekenhuis – een van de ­weinige gemeenteziekenhuizen, dat in 1994 van hogerhand werd gesloten. Ze richtte een actiegroep op. Omdat er in de regio niet werd geluisterd, schreef ze toenmalig minister Els Borst van Volks­gezondheid aan. Ze werd voor een gesprek uitgenodigd in Den Haag, waar ze belofte kreeg dat er een ­polikliniek zou blijven. Maar toen dat niet opschoot, klaagde ze in de Volkskrant: ‘Politiek geritsel, het is telkens uitstel, totdat er afstel komt.’ Toch lukte het. In 1997 ging de polikliniek open.

Rie Woning was een geboren Kampenaar. Ze groeide op een in gezin van zeven kinderen. Haar ­vader was IJsselmeervisser en had later een eigen steenzettersbedrijf. ‘Een eigenzinnige man, die namens de vakbond nog met de oude Drees sprak, maar ook een man van zijn tijd, die Rie op haar 14de jaar van de mulo haalde om in de fabriek te gaan werken. Iets wat ze altijd heeft betreurd’, zegt haar dochter, Astrid Tuinder.

Eerst werkte ze bij de Kampense pannenfabriek Berk, en later bij de sigarenfabriek Olifant. Van 1956 tot 1970 was ze getrouwd met de huisschilder Dirk Tuinder, met wie ze twee kinderen kreeg. Later verhuisde het gezin naar Deventer. Zij beheerde de schilderswinkel en deed de administratie.

null Beeld null

Bond voor Gescheiden Vrouwen

De echtscheiding confronteerde haar met de destijds nog rechteloze status van de alleenstaande moeder. De verstoting uit de gemeenschap van geloofsgenoten, maar ook de compassie en concrete hulp uit onverwachte hoek, vormden blijvend haar mensbeeld: ‘Het gaat er niet om wat ­iemand is of zegt, maar wat hij doet.’ Kort na de scheiding werd ze secretaris van Divortium, de Bond voor Gescheiden Vrouwen.

Door omstandigheden keerde ze begin jaren tachtig terug naar Kampen. Haar dochter: ‘Ze werd maatschappelijk actief. Ze kreeg haar eigen radioprogramma voor de lokale omroep. En ze was veelvuldig ladyspeaker tijdens de Kamper Uitdagen.’ Ze kwam in 1986 voor de PvdA in de gemeenteraad. Nadat onder Wim Kok de WAO werd versoberd, trad ze uit de partij.

Eind jaren negentig vormde ze de actiegroep Verontruste Burgers. Behalve het voorkomen van de sluiting van het ziekenhuis hielp die burgers in hun strijd ­tegen de bureaucratie. Later werd de actiegroep omgevormd tot een politieke partij, die in 2006 opging in Gemeentebelangen. Tot haar 80ste was ze gemeenteraadslid. Het raadswerk vatte ze zeer persoonlijk op. Ze kon naar eigen zeggen nachtenlang wakker liggen van wat zij als politiek gekonkel zag. Die betrokkenheid werd door Kampe­naren herkend en gewaardeerd. Haar naam werd een begrip.

‘Ik stem SP’

Het vertrek uit haar eigen partij verliep niet harmonieus. Maar de politiek liet haar niet los. De lokale SP vroeg haar voor de lijst voor de lokale verkiezingen van 2014. Daarvoor voelde ze zich te oud. Wel stond ze toe dat er posters werden gedrukt met haar portret en de slogan: ‘Ik stem morgen SP.’ Haar oude partij verloor twee zetels, de SP won er drie.

Ook na haar 80ste bleef ze spreekbuis van de gewone Kampenaar. ‘Ze hield spreekuur op het terras, want iedereen sprak haar daar aan’, memoreerde burgemeester Bort Koelewijn.

Rie Woning overleed 9 januari op 85-jarige leeftijd

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden