Richt weerzin ook op homohaat

Nederland staat wel op zijn kop van homo’s die elkaar besmetten, maar de homohaat in Rusland en in eigen land laat velen volkomen koud, zegt Hein Janssen....

Vorige week werd in Moskou hardhandig opgetreden tegen homoseksuelen die een vreedzame demonstratie wilden houden tegen de schending van hun mensenrechten. Rechts-extremisten en orthodoxe christenen sloegen er onder het welwillend en toeziend oog van de politie flink op los. Behalve wat beelden in het Journaal, een bericht in de krant en een boze D66-Europarlementariër ebde de veldslag in Moskou vrijwel onmiddellijk weg uit het nieuws, en uit de publieke belangstelling.

In Polen ontstond een paar dagen later ophef over de kinderserie Teletubbies. Teletubbie Tinky Winky zou wel eens homo kunnen zijn, want hij draagt immers altijd een handtas. En wellicht zou dat een slechte invloed op de jonge Poolse kijkertjes kunnen hebben. De berichtgeving hierover speelde zich voornamelijk af in een vrolijke, ludieke sfeer.

Intussen onderstreepten beide gebeurtenissen, hoe verschillend ook, weer eens hoe in deze twee Oost-Europese landen (waarvan er een nota bene lid is van de EU), de homofobie en zelfs homohaat welig tiert, getolereerd en zelfs aangemoedigd wordt.

En dan volgde deze week de schokkende berichtgeving uit Groningse binnenkamers waar mannen elkaar tijdens seksfeesten drogeren, verkrachten en inspuiten met besmet bloed.

Een heksensabbat onder homo’s – gruwelijk inderdaad, en heel het land spreekt er dan ook schande van.

In de talkshow Knevel & Van den Brink is het onderwerp de afgelopen dagen behandeld alsof Sodom en Gomorra nu definitief in de polder zijn neergedaald. Schande! Ziekelijk! Weerzinwekkend! – dat soort termen volgen elkaar op.

Terecht, als het gaat om deze excessen. Maar waar is die verontwaardiging als in Moskou mensen die voor hun recht opkomen, in elkaar worden geslagen?

Er zijn wel Kamervragen gesteld, maar heeft de minister van Buitenlandse Zaken de Russische ambassadeur inmiddels op het matje geroepen vanwege de schofterige praktijken in zijn land?

Niets van dat al – de schouders worden opgehaald, en het leven gaat door. Waarschijnlijk is niemand gebaat bij een slechte verhouding met Moskou om zoiets onbenulligs als het meppen van homo’s. En niemand heeft kennelijk ook de behoefte tegen die malle Polen te roepen dat ze met hun onderzoek naar de roze kant van Tinky Winky nu echt helemaal van god los zijn.

In eigen land zijn in de grote steden steeds meer wijken waar je als homo niet gewoon op een mooie lenteavond door de straat kunt fietsen zonder te horen dat je in naam van Allah een vies varken bent of een vuile flikker.

Wie vertelt al die diepgelovige islamieten en straatschoffies dat het in dit land niet past homo’s uit te schelden en te beledigen? Nee, sussen die boel, pappen en nathouden – voordat je het weet rammen ze weer een voetbalstadion in elkaar!

De verontwaardiging over de bizarre gebruiken in extreme homokringen is begrijpelijk en terecht, maar ook selectief in het licht van de misstanden elders.

Homomonumenten als het COC en de Gaykrant doen inmiddels hun uiterste best aan te tonen dat de meeste homo’s toch vooral keurige, normale mensen zijn die misschien weleens op een seksfuif komen, maar daar hooguit op een roltong blazen.

Maar beste Henk Krol, en lieve COC-bestuurders: ga naar Moskou, en rammel daar aan de poorten van de onrechtvaardigheid!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden