Rice Krispie Treats


Ingrediënten


Voor 4 tot 8 personen
1 zak marshmellows (ongeveer 40 stuks, of zo'n driehonderd gram)
Een pak rice krispies (of vijf à zes koffiemokken vol)
Voor twaalf stuks:
drie eetlepels boter


Mijn kinderen hebben er aardigheid in zich elke ochtend een kom vol te scheppen uit het brede assortiment Amerikaanse ontbijtvlokken dat ik op hun krachtig aandringen steeds aanvul met de nieuwste fratsen op cereal-gebied.

Nu heb ik altijd een hekel gehad aan die vlokken, want ze zijn vies en ook uit voedingskundig oogpunt volstrekt laakbaar. Maar dat is niet eens het ergste. Het grootste probleem is dat die kinderen zich meestal veel te veel opscheppen, en vervolgens de helft laten staan, waarna de van origine krokante inhoud binnen luttele minuten verandert in een zompig en plakkerig moeras. Zoiets is te nat om in de vuilnisbak te gooien, dus moet je die kommen een voor een naar de wc dragen en daar uitschrapen.

Volgens mij is dat een van de belangrijkste redenen waarom ontbijtvlokken in Nederland nooit zo populair zullen worden als in Amerika. Want wat wil het geval? Amerikaanse gootstenen zijn voorzien van een zogeheten `grinder' een ronddraaiend mesje onder het gootsteenputje. Je kunt zowat alles wat je maar wilt gewoon in de gootsteen gooien, je drukt op een knopje, zet de kraan aan, en hop, weg is het afval. Ik vind dat een vondst. Waarom hebben we zoiets in Nederland niet? Intussen blijf ik dus cereals kopen.

Amerikanen zouden geen Amerikanen zijn als ze van iets vies niet weer met toevoeging van iets anders vies weer iets geheel nieuws vies zouden bereiden. Rice Krispie Treats zijn daarvan een klassiek voorbeeld. Kinderen vinden ze verrukkelijk, en kunnen dit gerecht na één keer voordoen helaas ook heel goed zonder uw hulp of zelfs maar toestemming klaarmaken.

Vet een rechthoekige ovenschaal in met boter. Verhit in een vrij grote (steel)pan voorzichtig de boter, roer er de marshmellows door, en roer door tot alles gesmolten is tot een soort saus. Haal de pan van het vuur en roer de rice krispies goed door het boter/marshmallowmengsel. Stort alles vervolgens meteen in de ingevette ovenschaal, en strijk glad met een ingevette lepel of stukje bakpapier. Laat alles afkoelen en snijd er vierkantjes van vijf bij vijf centimeter van. Eet tamelijk gauw op, liefst dezelfde dag.

Opdracht: bedenk zelf de gruwelijkste variaties met toevoeging van smarties, chocoladevlokken, brokken caramel en dergelijke.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden